Verkeer
Stuur appje
Zoek

Markt Enschede-Zuid terug waar hij hoort: "Voor iedereen een win-winsituatie"

Een verbouwing van het winkelcentrum dwong de markt in Enschede-Zuid vier jaar geleden naar een ander onderkomen, zo'n 100 meter verderop. Het lijkt een klein verschil, maar wel één met een groot effect. De marktondernemers waanden zich er op een eiland. Nu zijn ze terug op hun oude stek, direct aan de noordzijde van het winkelcentrum. De heropening donderdag werd een waar feestje.

De marktondernemers hebben het ook wel getroffen deze donderdag. De wind is dan wel koud, maar het zonnetje schijnt volop. Tactisch werd deze heropening in de schoolvakantie gepland. Dat lijkt te helpen, want onder de vele bezoekers die de markt op hun 'nieuwe oude' locatie weten te vinden, zijn ook veel kinderen.

Positieve reacties

Peter Reudink, voorzitter van de markt, krijgt positieve reacties van het winkelend publiek. "Dit is weer gezellig, het staat wat compacter, zeggen ze. Mensen houden daar ook van." Hij denkt dat de verhuizing een groot succes wordt. "Maar", voegt hij eraan toe, "De toekomst zal het uitwijzen."

Eiland

Hij weet wel waarom een, qua afstand, zo kleine verplaatsing toch een groot verschil kan maken. Zo moest, om bij de vorige locatie te komen, de Wesseler-Nering overgestoken worden. Peter zag het niet zelden tot gevaarlijke situaties leiden. "Het zorgde ervoor dat mensen minder snel de markt bezochten. We stonden eigenlijk op een eiland."

Die oversteek hoeft nu niet meer gemaakt te worden én de de straat is tijdens markturen nu afgesloten. Dat leek voor sommige winkeliers in het winkelcentrum wel even een punt van zorg, omdat die weg gebruikt moet worden voor het laden en lossen. Maar dat is volgens Peter opgelost. "De gemeente heeft een verkeersbesluit genomen. En iedereen zag de voordelen in van afsluiten, want daardoor is het gewoon veel veiliger winkelen. Het is voor iedereen een win-winsituatie."

20230202 MARKT ENSCHEDE ZUID TERUG OP OUDE PLEK WELKOM 2 STILL VIDEO
De Wesseler-Nering is tijdens markturen afgesloten
Beeld: Still video

Elkaar versterken

Dat nader tot elkaar komen gebeurt trouwens ook letterlijk: de markt staat nu veel dichter bij de winkels. Ook dat noemt Peter een grote winst. "Dit zorgt voor een veel betere samenwerking. Je zorgt voor een mooi breed aanbod voor alle mensen die hier komen. We zijn geen concurrenten, maar versterken elkaar juist.

Ron Bruinewoud, de centrummanager van Winkelcentrum Enschede Zuid, sluit zich daar volledig bij aan. "Ik denk dat dit de beste oplossing is. Wij willen ook graag de klanten die op de markt komen in onze winkels hebben en andersom. Doe het samen, dat is heel belangrijk. Gun het elkaar."

20230202 MARKT ENSCHEDE ZUID TERUG OP OUDE PLEK GROENTEKRAAM 2 STILL VIDEO
De markt werd donderdag meteen goed bezocht
Beeld: Still video

Markthumor

Tijdens de heropening donderdag wordt ook nog het vijftigjarig jubileum van de Markt van Zuid gevierd. Iets later dan gepland, want eigenlijk werd die mijlpaal vorig jaar bereikt. De warenmarkt vestigde zich in 1972 namelijk in dit stadsdeel. Bij het huidige aanbod staan drie kramen die er vanaf het eerste uur al bijhoren. Inmiddels wel met andere mensen erachter. Het gaat om vishandelaren Klijnstra en Noppert en eierboer Wegdam.

Zij worden op een ludieke manier in het zonnetje gezet. Allemaal krijgen ze bloemen en een zeer toepasselijk beeld. Voor Wegdam is er een gouden kip en voor de visboeren, je raadt het al... allebei een gouden vis. Al doen die laatste de wenkbrauwen even fronsen. Nadere inspectie leert dat het om twee kogelvissen gaat. In het echt zeer giftig. Klijnsta kan er wel om lachen: "Ze willen van me af", grapt hij. Ook Peter, die de beelden overhandigt, ziet de lol ervan in. "Dat is nou markthumor."

20220923 markt Enschede Zuid verhuist terug
Lees ook
Markt in Enschede-Zuid terug naar oude stek: ‘We zaten in een neerwaartse spiraal’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.