Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Markt in Enschede-Zuid terug naar oude stek: ‘We zaten in een neerwaartse spiraal’

20220923 markt Enschede Zuid verhuist terug
Markt in Enschede-Zuid terug naar oude stek
Beeld: Markt Enschede-Zuid / Ernst Bergboer

De wekelijkse warenmarkt bij Winkelcentrum Zuid in Enschede keert vanaf de herfstvakantie terug naar zijn oude plek, op de parkeerplaats direct tegen de noordkant van het gebouw. Met de verhuizing krijgt de 50-jarige markt ook een nieuwe naam. Met die actie willen de kooplui letterlijk en figuurlijk aansluiten bij het eerder al vernieuwde winkelcentrum. “We zaten in een neerwaartse spiraal, straks versterken we elkaar weer.”

Vier jaar geleden moest de markt vertrekken naar een parkeerplaats verderop, vanwege de verbouwing en uitbreiding van Winkelcentrum Zuid. Qua afstand nog geen honderd meter, maar qua gevoel toch veel verder, zeggen de marktkooplui. “We zaten op een eiland”, zegt marktvoorzitter Peter Reudink. “Mensen liepen minder snel van de winkel naar de markt en andersom.”

Met de winter in aantocht was het voor de ondernemers daarom nú het aangewezen moment om terug te keren, letterlijk naar de warmte toe. “Twee jaar terug was het winkelcentrum al klaar en had het al gekund, maar toen kwam corona en hadden we wel iets anders aan ons hoofd, zoals je begrijpt. Ik word er weer beroerd van als ik eraan denk.”

Veiligheid

Bijkomend voordeel van de verhuizing: straks hoeft de Wesseler-Nering niet meer overgestoken te worden om van de winkels naar de markt te komen. Die oversteek werd door marktondernemers als onveilig ervaren door hardrijdende automobilisten en het laden en lossen bij de winkels.

Toen de straat verderop was opgebroken en de Wesseler-Nering ook nog als omleiding werd gebruikt, kwam het tot een kookpunt.

De Wesseler-Nering zal in de nieuwe setting standaard worden afgezet tussen 4.00 uur en 15.00 uur, ter hoogte van de markt. “Zo was het vroeger ook. Daardoor heeft de markt genoeg ruimte en is er een veilige oversteek naar de parkeerplekken.”

Versterken

Ook de winkeliersvereniging van Winkelcentrum Zuid is blij met de terugkeer van de markt, zegt Reudink. “Wat de winkel niet heeft, heeft de markt en andersom. Zo versterk je elkaar. Ook komen er nu meer parkeerplaatsen voor bezoekers vrij die wij eerst bezet hielden.”

Heropening

Al met al ziet de voorzitter de verhuizing als een mooi moment voor een feestelijke heropening. “We bestaan dit jaar vijftig jaar. De mensen weten de markt sinds corona weer beter te vinden. Het winkelcentrum is vernieuwd, wij komen er weer bij. Daarom willen we ook een nieuwe naam voor de markt, als een soort nieuwe glanslaag.”

Op en in aanloop naar donderdag 20 oktober zullen er daarom een aantal speciale acties worden gehouden. “Een aantal ondernemers staat hier al al die vijftig jaar, die willen we graag wat overhandigen.” Op die dag zal ook de nieuwe naam voor de markt worden gepresenteerd. “Wie ideeën heeft, mag het zeggen!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.