Verkeer
Stuur appje
Zoek

Raad van State verwerpt bestemmingsplan uitbreiding spoorfietsen Twekkelo

Voorbladfoto spoorfietsen hengelo cleankopie
Vereniging Behoud Twekkelo en een aantal bewoners hadden een zaak aangespannen bij de Raad van State.
Beeld: Spoorfietsen

De Raad van Staten heeft een stokje gestoken voor het uitbreiden van Spoorfietsen Hengelo met een recreatieverblijf. De zaak was aangespannen door Vereniging Behoud Twekkelo en buurtbewoners. Volgens de hoogste bestuursrechter deugt het bestemmingsplan niet en de rechter stuurt de spoorfietsers terug naar de tekentafel.

'Niet voldoende beargumenteerd'

De Raad van State vindt dat de gemeente onvoldoende heeft beargumenteerd dat overlast in het gebied valt te voorkomen. De Hengelose gemeenteraad heeft begin 2021 het bestemmingsplan vastgelegd. Vereniging Behoud Twekkelo en een aantal bewoners hebben daarna een zaak aangespannen bij de Raad van State.

Trekkershut

Rail Plessure BV, het bedrijf achter Spoorfietsen Hengelo, wil met het plan het spoortraject verlengen met 300 meter naar het zuiden richting de Bruninksweg. Daar willen de spoorfietsers twee gerestaureerde zouttorens plaatsen. Eerder werd er een tot trekkershut omgebouwde goederenwagon geplaatst in het gebied. Met een gewijzigd bestemmingsplan wilde het bedrijf de trekkershut gaan exploiteren, maar die mogelijkheid wordt door de uitspraak van de Raad van State voorlopig op een zijspoor gezet.

Geluidsoverlast

De Raad van State vindt het aannemelijk dat de geluidsoverlast bij het spoorfietsen binnen de gemeentelijke normen blijft. Alleen stelt het wel dat het geplande draaiplateau, waar de spoorfietsers worden omgedraaid, niet is opgenomen in dit geluidsonderzoek. De plek ligt op 17 meter van een woning. Omwonenden vrezen geluidsoverlast. De gemeente had dit gedeelte wel moeten meenemen in het geluidsonderzoek, zegt de rechter.

Belangstelling

Daarnaast heeft de gemeente Hengelo in het plan onvoldoende gemotiveerd dat er behoefte is aan deze trekkershutten. Op sommige kavels zit een groenbestemming en daar mag niet zomaar zonder sociaaleconomische of maatschappelijke redenen gebouwd worden. Volgens de Raad van State is dit niet goed genoeg onderbouwd.

'Teleurgesteld'

Jurriaan Knol, één van de initiatiefnemers van het spoorfietsen, moet de uitspraak eerst goed bestuderen, voordat hij inhoudelijk wil reageren: “Het is een teleurstellende gang van zaken. We moeten het nieuws eerst maar even laten bezinken”, aldus de ontgoochelde Hengeloër.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.