Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oekraïners kunnen een jaar langer blijven in sloopwoningen Hengelo

323353 mariastraat1
Beeld: Google Street View

Oekraïense vluchtelingen die in de sloopwoningen van Welbions verblijven kunnen een jaar langer blijven. Dat meldt de gemeente Hengelo en woningcorporatie Welbions. De woningen blijven tot zeker april 2024 staan. Komende weken worden er nog eens twintig extra woningen in de wijk beschikbaar gesteld.

Uitgesteld tot april 2024

De sloop van de woningen wordt dus opnieuw uitgesteld. In oktober werd bekend dat de vluchtelingen tot de zomervakantie konden blijven. Volgens de gemeente is de situatie in Oekraïne nog onzeker en kan de oorlog nog wel een tijd duren. De sloop wordt nu dus uitgesteld tot zeker april 2024.

In de ruim 66 woningen van Welbions aan de Mariastraat, Geerdinksweg, Wilderinksweg en Krabbenbosweg worden zo’n 200 Oekraïners opgevangen. Ook worden er een aantal statushouders opgevangen. De woningen staan op de nominatie om gesloopt te worden, want de woningen zijn verouderd.

Opvang still stadskantoorhengelo
Lees ook
Tien maanden opvang Oekraïners in Hengelo: 'Behoefte aan psychische zorg'

Extra woningen

Naast dat de vluchtelingen mogen blijven zitten, gaat Welbions twintig extra sloopwoningen in de Nijverheid beschikbaar stellen. Eerder stelde de SP-fractie al eens raadsvragen over leegstaande woningen in de wijk. Wethouder Gerard Gerrits gaf destijds aan dat zij samen met Welbions zouden kijken of er meer woningen ingezet konden worden.

Opvang

Toen Rusland bijna een jaar geleden Oekraïne binnenviel, kwam er een grote vluchtelingenstroom op gang. Voor gemeenten in Nederland was het alle hens aan dek om zo snel mogelijk opvangplekken te creëren. In Hengelo werd een opvang ingericht in het voormalige stadskantoor aan de Weideweg en in de Nijverheid.

Olhakovalova 1twente
Lees ook
Olha ontvluchtte de oorlog en exposeert nu in Hengelo: 'Mijn werk is duisterder geworden'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.