Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tien maanden opvang Oekraïners in Hengelo: 'Behoefte aan psychische zorg'

De noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen in het voormalige stadskantoor in Hengelo is nu zo'n tien maanden in bedrijf. In een recordtempo werd de opvang uit de grond gestampt. Locatiemanager Simone van Rooij blikt terug op de afgelopen maanden: “Wat deze mensen hebben meegemaakt is maar met één woord te omschrijven: verschrikkelijk.” Volgens haar is er behoefte aan psychologische zorg.

'Bloed, zweet en tranen'

Toen Rusland bijna een jaar geleden Oekraïne binnenviel, kwam er een grote vluchtelingenstroom op gang. Voor gemeenten in Nederland was het alle hens aan dek om zo snel mogelijk opvangplekken te creëren. Geen gemakkelijke opgave met overvolle azc's en opvanglocaties. “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar het is gelukt”, zegt Van Rooij.

Opvang

In alle haast moesten er opvangplekken worden geregeld in het voormalige stadskantoor aan de Hazeweg in Hengelo en in 66 sloopwoningen in de Nijverheid. “Drie weken na het oprichten van het team konden de eerste Oekraïners al worden opgevangen.” De opvang wordt gerund door de gemeente Hengelo. Aan de Hazeweg wonen momenteel zo'n 270 mensen. In totaal wonen 460 mensen binnen de gemeentelijke opvanglocaties. “Ondanks de situatie waarin zij zich begeven, doen ze het fantastisch.”

Olhakovalova 1twente
Lees ook
Olha ontvluchtte de oorlog en exposeert nu in Hengelo: 'Mijn werk is duisterder geworden'

Verschrikkelijke verhalen

Het ontbreken van perspectief en de verschrikkelijke verhalen van het thuisfront zorgt voor veel stress bij de bewoners. “Als ze hier aankomen gaan ze in eerste instantie regelen dat de kinderen naar school kunnen en dat ze zelf weer aan het werk gaan. Dan gaat het vaak nog wel redelijk, maar wanneer ze iets langer in Nederland zijn en meer geland zijn, dan begint het vaak pas.”

“Veel Nederlanders wachten op psychologische hulp en dat is voor onze groep niet anders.””

Overbelaste GGZ

Psychische begeleiding is dan volgens Van Rooij ontzettend belangrijk, alleen heeft óók de opvang te maken met de wachtlijsten in de GGZ: “We hebben natuurlijk te maken met een landelijk probleem, want veel Nederlanders wachten op psychologische hulp en dat is voor onze groep niet anders.” Volgens de locatiemanager hebben de vluchtelingen veel behoefte aan begeleiding.

Derdelanders

Naast Oekraïners worden ook dertig andere asielzoekers opgevangen, zoals mensen uit Afghanistan en Syrië. Ook binnen de groep afkomstig uit Oekraïne zitten mensen met diverse nationaliteiten en achtergronden: “Het zijn niet alleen Oekraïners die gevlucht zijn, ook veel zogenaamde ‘derdelanders’. Dit zijn mensen die in Oekraïne werkten of studeerden toen de oorlog uitbrak”, zegt de locatiemanager. Binnen de opvang verblijven 26 verschillende nationaliteiten.

Verhaal gaat verder onder de foto.

Stadskantoor
Er worden 270 mensen opgevangen in het voormalige stadskantoor aan de Hazenweg
Beeld: 1Twente

Wederopbouw

Binnen de groep Oekraïners zit er ook verschil: “Het is geen homogene groep; enerzijds heb je jonge vrouwen met kinderen en aan de andere kant ook andere samenstellingen van huishoudens.” Veel van de mannen zijn achtergebleven in Oekraïne. Wegens de mobilisatie mogen zij het land niet uit."

De opvang blijft open zolang het nodig is, want er is nog geen einde van de oorlog in zicht. “Veel van de Oekraïners willen terug wanneer de oorlog voorbij is om hun land weer op te bouwen.”

Darina Yuliya Vasylivna Ernst Bergboer
Lees ook
Oekraïense Yuliya in Enschede: ‘Ik wil leren fietsen’
Opvang stadskantoor 1twente
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.