Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twentse jongeren kiezen te weinig voor techniek: Almelose school wil daar met een beurs verandering in brengen

Een afwasborstel in de maak bij Techniek Tastbaar
Op de techniekbeurs bij het Alma College kunnen kinderen verschillende gadgets maken
Beeld: Inger Bosman

In Twente staan er 3.150 vacatures open in de technieksector. In geen één sector zijn de tekorten groter, blijkt uit de laatste cijfers van het UWV. Daarom trekt John van Mierlo met zijn evenement Techniek Tastbaar door Twente om kinderen op middelbare scholen enthousiast te maken over techniek. Zo belandt de beurs ook bij het Alma College in Almelo.

Een groepje leerlingen van het Alma College staat op het schoolplein te kijken hoe medeleerling Julian een heftruck bedient onder begeleiding. Echt enthousiast van techniek zijn ze nog niet. “Ik ga liever naar huis”, zegt er eentje. Het evenement Techniek Tastbaar wil ervoor zorgen dat dit wordt omgedraaid. Het technische bedrijfsleven in Nederland verkeerd namelijk in crisis, ook in Almelo.

Technische speeltuin

Het Alma College is omgetoverd tot een grote, technische speeltuin. Twentse organisaties en technische opleidingen hebben de lokalen ingenomen om daar hun kunstje te laten zien. In een lokaal slaat een jongen met een hamer op zijn hardst een deuk in een motorkap om deze vervolgens zelf uit te deuken. In een ander lokaal maken leerlingen een afwasborstel die uit zichzelf kan afwassen.

“Over harde techniek wordt met name gedacht dat het vies, onderbetaald en gevaarlijk werk is. Dat is tegenwoordig echt niet meer zo”

Alle bedrijven op de beurs willen allemaal het imago van de technieksector verbeteren. Organisator van de techniekbeurs vertelt dat er wat hardnekkige vooroordelen bestaan. “Over harde techniek wordt met name gedacht dat het vies, onderbetaald en gevaarlijk werk is. Dat is tegenwoordig echt niet meer zo, daar moeten we mee aan de slag. We willen het beeld dat mensen hebben bij banen in de techniek veranderen", vertelt John van Mierlo.

  • Leerling op een heftruck bij Techniek Tastbaar
    Kinderen op de beurs maken kennis met techniek
    Beeld: Inger Bosman
  • Een motorkap wordt uitgedeukt
    Kinderen op de beurs maken kennis met techniek
    Beeld: Inger Bosman
  • Een afwasborstel in de maak bij Techniek Tastbaar
    Kinderen op de beurs maken kennis met techniek
    Beeld: Inger Bosman
  • Techniek Tastbaar robotarm Inger Bosman
    Kinderen op de beurs maken kennis met techniek
    Beeld: Inger Bosman

Niet aan mensen te komen

Van Mierlo vertelt over het belang van techneuten opleiden in Nederland. “We hebben enorme uitdagingen voor de komende jaren waar onze jeugd heel veel mee te maken krijgt. Denk aan de energietransitie, het bouwen van woningen en de installatietechniek voor zonnepanelen. Ze kunnen nu de mensen niet krijgen daarvoor.” Met de beurs op de middelbare school hoopt de organisatie dat de eerstejaarsleerlingen een technisch profiel kiezen.

“Techniek Tastbaar moet de beeldvorming veranderen. We willen de jeugd laten zien wat er allemaal mogelijk is in de techniek. Bij voorgaande edities van de beurs zagen we veel enthousiasme bij kinderen om allerlei dingen te maken", aldus van Mierlo. Als wij zijn geweest, komen er vaak andere samenwerkingen uit voort. Gastlessen van techneuten en bedrijfsbezoeken bij lokale bedrijven zijn mooie voorbeelden."

Tastbaar Techniek Henk Bos John van Mierlo Inger Bosman
Decaan van het Alma College Henk Bos en organisator van Techniek Tastbaar John van Mierlo
Beeld: Inger Bosman

Overal collega's gezocht

Decaan van het Alma College Henk Bos zorgde ervoor dat Techniek Tastbaar naar de school kwam. “Kinderen moeten zien hoe gaaf de technische wereld is. De meest nijpende profielen zijn op dit moment ‘produceren, installeren en energie’ (PIE) en ‘bouw, wonen en interieur’ (BWI). Maar ook automonteurs zijn nodig, daar is het profiel mobiliteit en transport voor. Rijd maar eens door Almelo heen, overal staat er ‘collega’s gezocht.”

Stroomversnelling

Is de technieksector in Twente aan te sterken? Techniek Tastbaar is in ieder geval een stap in de goede richting. “Veel scholen willen het evenement nog een keer terugzien het volgende jaar. Er ontstaat een stroomversnelling op activiteiten in de techniek nadat wij zijn geweest”, aldus John van Mierlo. De beurs komt dit jaar nog naar drie andere middelbare scholen in Oldenzaal, Hengelo en Enschede.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.