Verkeer
Stuur appje
Zoek

Waarom moet Hengelo naar 100.000 inwoners? Raad bijgepraat in politieke markt

Bus mensen Pixabay
Meer inwoners voor Hengelo betekent onder meer vollere bussen en meer verkeer op de wegen. Kan de stad dat aan?
Beeld: Pixabay

Het College van B en W spreekt in het coalitieakkoord 2022-2026 de wens uit om te groeien naar 100.000 inwoners. Grote bedrijven als Thales en onderwijsinstellingen als UT en Saxion zien forse groei ook wel zitten, maar verschillende politieke partijen plaatsen vraagtekens bij dit wensdenken. Voor de Hengelose SP-fractie was het zelfs reden om het presidium te verzoeken een politieke markt over dit onderwerp te organiseren.

Thales en UT

Volgende week dinsdag 7 maart gaat dit gebeuren. Het wordt een zogeheten 'informatieve en consulterende politieke markt'. In het eerste deel zal het college onder meer toelichten waar het idee van de schaalsprong vandaan komt en wat de achterliggende visie van het college op de schaalsprong is. Het college heeft woordvoerders van Thales en de UT uitgenodigd om hun licht te laten schijnen op het belang van groei voor de stad en de regio. Daarna gaan groepjes in de deelthema's ruimtelijk, sociaal en economisch over het onderwerp spreken.

Mauro mora 31 publiek straat onscherp p Oduw ZGE unsplash
Lees ook
Hengelo naar honderdduizend inwoners? “Fuseer met Borne en je bent in één keer klaar”

Wenselijkheid

Na de pauze wordt er een ronde langs de fracties gemaakt. Dan kunnen de fracties bijvoorbeeld het college laten weten hoe ze aankijken tegen de wenselijkheid van de schaalsprong. Afsluitend kan het college reageren op de inbreng van de fracties en vertellen hoe er een vervolg aan wordt gegeven.

Insprekers kunnen zich nog tot vlak voor de vergadering melden voor een kritisch geluid of misschien wel een verhaal dat het gedachtengoed van het college ondersteunt.

Lange weg te gaan

Hengelo zit overigens nog lang niet aan 100.000 inwoners; met het huidige aantal van ruim 81.000 Hengeloërs is er nog een lange weg te gaan. In bijna 20 jaar tijd is Hengelo gegroeid met slechts 800 inwoners, zo'n 1 procent van het inwoneraantal. Almelo (1,5%) en Enschede (5%) groeiden sneller, zeggen cijfers van Kennispunt Twente.

Niks extra's

Overigens levert een titel '100.000-plus gemeente' Hengelo niet iets extra's op, terwijl dat vaak nog wel gedacht wordt. Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten gaf onlangs in het AD uitleg daarover: "Tot 1997 was dat wel het geval. Toen kende de verdeling van het gemeentefonds allerlei drempels en schalen. Grotere gemeenten kregen meer geld. Sinds 1997 gaat het per inwoner."

Skyline enschede nationaliteiten
Lees ook
Enschede wil 170.000 inwoners, maar groeit al jaren alleen door immigratie

Extra raadszetels

Het passeren van de 100.000-grens heeft wel enige gevolgen op politiek vlak. Politici en bestuurders krijgen hogere vergoedingen en de gemeenteraad mag uitbreiden van 37 naar 39 zetels.

In de maart-editie van de 1Twente Hengelo-talkshow Hengeloos Peil is de schaalsprong een van de onderwerpen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.