Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo naar honderdduizend inwoners? “Fuseer met Borne en je bent in één keer klaar”

Mauro mora 31 publiek straat onscherp p Oduw ZGE unsplash
Straatbeeld met mensen ter illustratie
Beeld: Unsplash / Mauro Mora

Als het aan het Hengelose college ligt, dan moet Hengelo in de toekomst naar 100.000 inwoners groeien om de stad leefbaar te houden. Als het gaat om een schaalsprong van Hengelo dan zijn de meningen verdeeld. Ook in het wekelijkse opinieprogramma Kwartetten zorgt het onderwerp voor discussie. Deze week aan tafel: Glenn Dedecker, fractievoorzitter van Lokaal Hengelo, voormalig raadslid Jan Vis en PvdA-raadslid Chantal Toren.

Voormalig CDA-raadslid Jan Vis volgt de discussie op de voet als het gaat om de groeiambities van Hengelo. Vis noemt het een komisch onderwerp. “Eens in de zoveel tijd komt het weer terug. Ik heb weleens de indruk dat het door wethouders wordt gebruikt om zich te profileren door het weer eens op tafel gooien.”

Vis noemt het onduidelijk waarom Hengelo streeft naar honderdduizend inwoners. “Als je het heel graag wil realiseren, fuseer dan met Borne, dan ben je in één keer klaar.” Hij wijst erop dat een groot deel van de mensen die in Hengelo werken al in Borne wonen. “De Bornsche Maten is mede gebouwd ten behoeve van Hengelose inwoners.” Vis denkt dat Hengelo er niks mee opschiet om te groeien naar honderdduizend inwoners en denkt dat het belangrijker is dat er regionaal wordt samengewerkt en dat eenheid naar buiten wordt uitgestraald.

““Als je het heel graag wil realiseren, fuseer dan met Borne, dan ben je in één keer klaar.””

'Luchtkasteel gebouwd op drijfzand'

Fractievoorzitter Glenn Dedecker van Lokaal Hengelo noemt de ambitie van het college ‘een luchtkasteel gebouwd op drijfzand’ en zegt dat eerst maar eens gevraagd moet worden wat de inwoner van de stad vindt. DeDecker noemt het een vlucht vooruit van het college. Hij wijst op problemen in de stad zoals kinderen die zonder ontbijt naar school gaan en het feit dat mensen in de kou zitten door de hoge energiekosten. "Die problemen ga je niet oplossen met een groei naar honderdduizend inwoners.”

De fractievoorzitter van Lokaal Hengelo vraagt zich eveneens af waar straks die 20.000 nieuwe bewoners gehuisvest moeten worden. De stad moet daarnaast ook wat te bieden hebben. Jongeren zouden de afgelopen jaren om die reden juist zijn vertrokken. “Met alleen een mooi marktplein en de binnenstad als woonstad heb je niets te bieden.”

“Veel problemen ga je niet oplossen met een groei naar honderdduizend inwoners””

Faciliteiten uitbouwen

Het PvdA-raadslid Chantal Toren ervaart Hengelo als een hele fijne woonstad. “De faciliteiten zijn er en er is veel te doen voor de jeugd en voor mensen van de middengeneratie.” De PvdA’er zegt wel dat als je mensen wilt houden in de stad, dat je dan moet zorgen voor voldoende huizen en voor de randzaken.” Ze weet dat Saxion-studenten, mbo-studenten en mensen bij Universiteit Twente vaak toch vertrekken naar buiten de regio vanwege de banen daar, niet vanwege de faciliteiten. “Al speelt het zeker mee, dat hoor ik in mijn omgeving ook.”

Dedecker vindt Hengelo een fijne stad om te wonen. “Laten we zorgen voor onze inwoners dat dit zo blijft. Daarom moeten we zorgen dat de faciliteiten die we hebben, samen goed uitbouwen.” De fractievoorzitter van Lokaal Hengelo ziet de ambitie om te groeien naar honderdduizend inwoners als 'een duveltje-uit-een-doosje'-uitspraak. “Laten we het over belangrijkere onderwerpen hebben.”

Op 7 maart is er een politieke markt in Hengelo en debatteert de gemeenteraad over de ambitie van het college voor een schaalsprong naar 100.000 inwoners.

icon_main_info_white_glyph

Kwartetten

Het lokale discussieprogramma Kwartetten is iedere zondag live te horen van 13:00 tot 14:00 uur bij 1Twente Hengelo met iedere week een wisselend panel aan tafel, bestaande uit mensen afkomstig uit de Hengelose politiek en samenleving. Kwartetten is ook te beluisteren als podcast.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.