Verkeer
Stuur appje
Zoek

"Criminelen zijn beste Europeanen", provoceert directeur EUREGIO op Volt-congres in Enschede

Volt
De Volt-prominenten Tweede Kamerlid Laurens Dassen, de Overijsselse lijsttrekker voor de provinciale verkiezingen Maryse Wulf, gemeenteraadslid Erik Kemp en het beoogd Eerste Kamerlid Gaby Perin-Gobie (vlnr) vertellen op het congres over het belang van de grensregio's.
Beeld: Henk ten Harkel

“Criminelen zijn de beste Europeanen.” De ietwat provocerende tekst wordt deze zaterdag uitgesproken door directeur Christoph Almering van de EUREGIO op het Volt-congres in het U Parkhotel op de Campus van de Universiteit Twente. “Honderd procent van alle criminele activiteiten zijn grensoverschrijdend”, voegt hij eraan toe. Criminelen hebben niets met wetten regeltjes aan weerszijden van de grens en gaan gewoon hun gang. “Daarom wordt een grensoverschrijdend project gestart om tegen ondermijning te vechten.”

Fictieve lijn

De woorden van de directeur van de EUREGIO gaan erbij de tientallen Volt-leden die uit alle windstreken van Nederland naar Enschede zijn gekomen in als Gods woord in een ouderling. Dat kan ook niet anders, want de politieke partij is als geen andere Europees georiënteerd en staat voor het weggummen van de grenzen.

De voorman van Volt en Tweede Kamerlid Laurens Dassen is er ook: “Het is zo onlogisch dat we ons door een fictieve lijn laten tegenhouden om makkelijk met elkaar om te gaan.”

Littekens

Het gaat op het congres om het opruimen van hindernissen. De fictieve lijn waar Laurens Dassen het over heeft is er zo één. “Grenzen zijn littekens van de geschiedenis”, merkt Almering op. Hij laat de cijfers spreken: een derde van de Europese bevolking leeft in een grensregio.

In zijn EUREGIO gaat het om 128 aangesloten gemeenten, 13.000 vierkante kilometer en 3,5 miljoen inwoners met Osnabrück, Münster en Enschede als belangrijke kernen. “Het hele Münsterland is een van de belangrijkste ‘booming’ regio’s van Duitsland.” Waarom zou de hele grensregio daar niet van kunnen profiteren?

Duitse taal

De taal blijft nog wel een probleem. Zeker onder jongeren. Almering is pleitbezorger van Duits als verplicht vak in het onderwijs. “Ik zou Duits en Engels als verplicht vak willen hebben. Dat hebben we op de agenda gezet.” De lobby om dat te bewerkstelligen werpt al z’n vruchten af vindt de directeur. De minister van Onderwijs van Nordrhein Westfalen heeft besloten dat Duitse scholen ‘duidelijk meer Nederlands moeten aanbieden’.

“Duits en Engels moeten allebei een verplicht vak zijn”

Vrede begint in grensregio's

“Structurele vrede in Europa begint in de grensregio’s”, duidt het Enschedese Volt-gemeenteraadslid en lid van de EUREGIO-raad Erik Kemp het belang. Dat wordt onderstreept door Almering: “Als de bevolking aan de grenzen samengroeien, leidt dat op lange termijn tot vrede.”

Maar tot die tijd moet er nog het een en ander gebeuren. Zoals de pilot met regelvrije zones, merkt de Overijsselse lijsstrekker voor Volt Maryse Wulf op. “Die zones worden hier aan de grens opgezet. Bedrijven hebben op die plekken geen last van de regels. We moeten ermee aan de gang en er body aan geven.” Ze wijst ook op de stikstofdiscussie: “De problemen stoppen niet aan de grens. Ik moet echt de gezichten in Duitsland leren kennen.”

Belemmering heet Den Haag

“We hebben er te weinig oog voor. De belemmering heet Den Haag”, stelt Laurens Dassen. Hij wijst als voorbeeld op heel kleine onvolkomenheden die grensoverschrijdende samenwerking bemoeilijken.

“De koppelstukken van de Duitse en Nederlandse brandweer passen niet op elkaars slangen. Dat betekent dat de brandweerauto’s met Duitse en Nederlandse koppelstukken rondrijden zodat ze elkaar kunnen helpen.” Hij geeft zichzelf huiswerk: “Ik wil een toer voor belangstellenden houden langs de grensregio’s, zodat we aan oplossingen kunnen werken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.