Verkeer
Stuur appje
Zoek

BBB, VVD, PvdA, GroenLinks en SGP zijn eruit: nieuw coalitieakkoord voor Overijssel

20230703 Coalitieakoord Overijssel BBB VVD PvdA GL SGP
BBB, VVD, PvdA, GroenLinks en SGP hebben een coalitieakkoord bereikt voor Overijssel.
Beeld: via Twitter/Carla Evers

Bijna zestien weken na de verkiezingen is er witte rook bij het provinciehuis in Zwolle. Verkiezingswinnaar BoerBurgerBeweging is erin geslaagd om een coalitie te vormen met VVD, PvdA, GroenLinks en SGP. Dat maakten de nieuwe coalitiepartners maandagmiddag bekend. Hun plannen voor de komende vier jaar, zullen de partijen later deze presenteren.

De komst van BBB naar de Provinciale Staten is niet onopgemerkt gebleven. Bij de eerste deelname aan de provinciale verkiezingen, op 15 maart, werd de partij in Overijssel direct de grootste met 17 van de 47 zetels. Hoewel op papier misschien niet direct de meest logische keuze, voerde BBB de laatste maanden onderhandelingsgesprekken met de VVD, PvdA, GroenLinks en SGP om een 'brede coalitie over links, rechts en het midden' te vormen.

Inhoudelijke plannen

De gesprekken zitten er nu op. Dat betekent dat de vijf partijen inhoudelijk akkoord zijn over hun plannen voor de komende jaren. De presentatie van het coalitieakkoord is aankomende donderdagavond in Zwolle. Een van de plannen lijkt vanwege een afgelopen maand ingediende motie al duidelijk: de nieuwe coalitie zal op gebied van duurzaamheid meer inzetten op clusters van minstens vier windturbines in plaats van 'losse' turbines verspreid over landschap, waarbij minstens 50 procent lokaal eigendom gegarandeerd moet zijn.

20230316 BBB Carla Evers BoerBurgerBeweging verkiezingsavond PS23 Provinciale Staten Zwolle Provincie Overijssel
Lees ook
Formatie in Overijssel van start: 'Brede coalitie' van links, midden en rechts om kloven te overbruggen

Hoewel weinig concreet, hebben formateurs (de begeleiders van de coalitiegesprekken) Wout Wagenmans en Ingrid Geveke tijdens de onderhandelingen af en toe informatie gedeeld over de gedeelde waarden. Er is bijvoorbeeld bekendgemaakt dat de nieuwe coalitiepartners de woningbouwopgave in de provincie willen versnellen. En bij investeringen in infrastructuur wordt qua prioriteit de volgorde veiligheid, bereikbaarheid, duurzaamheid en reistijd gehanteerd.

Zes gedeputeerden

De vijf coalitiepartijen zullen in totaal zes bestuurders aandragen voor het College van Gedeputeerde Staten. Voor Tijs de Bree (PvdA) en Gert Harm ten Bolscher (SGP) betekent dit een tweede termijn als provinciebestuurder. De andere vier kandidaat-gedeputeerden zijn Maurits von Martels en Liesbeth Grijsen (beide BBB), Martijn Dadema (GroenLinks) en Erwin Hoogland (VVD). Over hun portefeuilles is nog niets bekend gemaakt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.