Verkeer
Stuur appje
Zoek

De zaak Ardesch, de docu (deel 2): hoe een Enschedese ondernemer werd gemangeld door een lokale overheid

Ondernemer werkt samen met de gemeente, wordt klokkenluider in een dubieuze vastgoeddeal, wordt pootje gelicht door een paar topambtenaren en de zaak wordt toegedekt. Dat is de kortst mogelijke samenvatting van ‘de zaak Ardesch’. De werkelijkheid is een stuk complexer.

Het verhaal strekt zich uit over meerdere jaren èn er is de grootst mogelijke moeite gedaan om de belangrijkste hoofdstukken niet prijs te geven. Het onderzoek naar de zaak besloeg ruim twee jaar. In ‘De zaak Ardesch’ zetten we de belangrijkste bevindingen op een rijtje. Niet uit medeleven met Ardesch, maar als illustratie van wat er mis kan gaan in overheidsland. En hoe individuele burgers in de knel kunnen raken als zij tegenover de macht komen te staan. Ook lokaal.

Documentaire

‘De zaak Ardesch’ is een docu in twee delen. Dit tweede deel gaat over de rechtszaak die de gemeente aanspande tegen Ardesch, de manier waarop vragen van de Nationale ombudsman werden omzeild en de nasleep van de zaak: de vragen en het onderzoek.

Thumbnail docu Ardesch deel 2
De Zaak Ardesch, de docu (deel 2)
Beeld: 1Twente

In deel 1 worden de aanloop en de achtergronden geschetst die leidden tot het conflict tussen de ondernemer en de gemeente, de gevolgde strategie om een klokkenluider buiten spel te zetten en de gang naar de rechter.

icon_main_info_white_glyph

Onderzoek

Meer over de zaak Ardesch vind je in ons online onderzoeksdossier.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.