Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

Speciaal onderwijs in Twente krimpt: scholen gaan dicht, banen verdwijnen

227102 potlood

Het speciaal onderwijs in de regio krimpt in hoog tempo. Door verlies aan leerlingen - en dus inkomsten - gaan schoolgebouwen dicht en verdwijnt werkgelegenheid. Dit jaar is in Enschede het gebouw van de Schutte s Bosschool al afgestoten. De opleiding voor langdurig zieke kinderen verhuisde naar het gebouw van Onderwijscentrum Het Roessingh.

De verhuisbewegingen zijn een gevolg van de forse terugloop van het leerlingaantal bij Attendiz, de belangrijkste aanbieder van speciaal onderwijs in Twente. Op 1 oktober 2014 bezochten 2150 leerlingen één van de 25 Attendiz-scholen of leerwerkplekken in de regio. Nu zijn het er al bijna 300 minder. Attendiz houdt rekening met een krimp van dertig procent in minder dan tien jaar.

Voelbaar
Het verlies van leerlingen en dus inkomsten Attendiz krijgt 15.000 euro per leerling per jaar is direct voelbaar voor hele organisatie. Het gaat om miljoenen , zegt bestuurder Paul Overakker, sinds enkele maanden in functie bij Attendiz.

Vaker naar 'gewone' school

De teruggang van het aantal leerlingen heeft maar voor een deel te maken met de krimp van de bevolking. Een veel belangrijker oorzaak is de invoering van passend onderwijs. Dat laatste houdt in dat sinds 2014 veel meer kinderen en jongeren met een beperking naar een gewone school gaan. Voorheen werden ze doorverwezen naar het speciaal onderwijs.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.