Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Jessica (31) heeft pijn, maar kan pas in 2017 terecht bij MST

227126 MS Tnieuw2 7

Jessica Swevels (31) uit Enschede heeft veel last van haar kaak door een chronische oorontsteking. Omdat ze verzekerd is bij VGZ, kan ze pas volgend jaar terecht bij ziekenhuis MST in haar woonplaats. Ze vindt het schandalig.

Enschede FM sprak met Jessica Swevels. Beluister het fragment hierboven.
Swevels, bijstandsmoeder, heeft al jaren een chronische oorontsteking en daardoor inmiddels ook ernstige kaakproblemen: de kiezen zijn aangetast door antibiotica en het kraakbeen in de kaak is bijna opgelost. De KNO-arts heeft haar nu doorverwezen naar de kaakchirurg, maar in het MST kan ze pas volgend jaar weer terecht. Want ze is verzekerd bij VGZ.

Vanwege een conflict tussen de verzekeraar en het ziekenhuis behandelt MST haar dit jaar niet meer.

Bizar telefoongesprek
Het telefoongesprek met VGZ deze dinsdagmiddag lijkt op een klucht.

Waarmee kan ik u helpen?
Ik woon in Enschede, de KNO-arts heeft me doorverwezen naar de kaakchirurg, maar ik kan hier niet naar het ziekenhuis. Kunt u me vertellen waar ik wel terecht kan?
Maar waarom kunt u niet in Enschede terecht?
Omdat jullie daar te weinig zorg hebben ingekocht.
Hoe komt u daarbij?
Het stond in de krant.
Daar is ons niets van bekend. Ik heb hier wel een bericht dat er in het Medisch Spectrum Twente een stop is, maar er is mij niets bekend over Enschede.

Swevels zucht en mompelt: Daar betaal ik dan 149 euro per maand voor ¦ Als het misverstand is opgehelderd, wil de telefoniste haar doorverbinden met de afdeling zorgbemiddeling. Maar die blijkt heel erg druk, dus er wordt een terugbelafspraak gemaakt. Er wordt die dag niet meer teruggebeld.

Veel pijn

Swevels heeft elke dag zoveel pijn dat ze als alleenstaande moeder van twee nauwelijks kan functioneren, maar omdat haar klacht niet acuut of levensbedreigend is, komt ze op een wachtlijst. Als ze eerder geholpen wil worden dan januari moet ze naar een ander ziekenhuis. Dat betekent extra reiskosten, die ook voor een bijstandsmoeder niet worden vergoed. Ook heeft ze dan langer oppas nodig voor haar twee dochters, en ook dat wordt niet vergoed. Het betekent bovendien extra consulten, want een nieuwe specialist zal eerst zelf willen onderzoeken wat nou het probleem is.

Extra kosten dus, zowel voor de zorgverzekeraar als voor de patiënt. Maar daar maakt blijkbaar niemand zich druk over.

Overstappen?
Overstappen naar een andere zorgverzekeraar lijkt een logische optie. Maar Swevels kijkt wel uit.

Ik zit in een collectieve verzekering waardoor ik een korting krijg die ik bij een ander niet heb. Bovendien zit ik bij VGZ in de tandartsverzekering. Met mijn gebit krijg ik die nooit bij een andere zorgverzekeraar. Dus ik ben met handen en voeten gebonden."

Ze vindt het schandalig hoe ze wordt behandeld. Voor mij als bijstandsmoeder is 149 euro een kapitaal elke maand, maar VGZ vond het niet eens nodig om een mailtje of brief te sturen over de situatie in het MST. Dat heb ik in de krant moeten lezen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.