Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

AUDIO Enquête geeft gemeente Enschede inzicht in ernst wateroverlast

236386 image 6737546

Veel Enschedeërs geven gehoor aan de oproep om de vragenlijst over grondwaterproblematiek in te vullen. 1.269 inwoners hebben de vragenlijst van de gemeente Enschede ingevuld. Ongeveer de helft daarvan zegt last te hebben van vochtproblemen en/of van de hoge grondwaterstand in de woning.

TV Enschede FM sprak met projectleider bodem en water beheer, Patrick Spijker. Beluister het hierboven.

Patrick Spijker en Rik Meijer van de gemeente Enschede presenteerden dinsdag de resultaten van de enquête die eind juni is verstuurd aan 3.355 bewoners.
Bouwjaar
De kans op grondwateroverlast hangt sterk samen met het bouwjaar van de woning, zo blijkt uit het onderzoek. Meer dan 70 procent van de inwoners met een woning die voor 1970 is gebouwd, heeft weleens overlast gehad, tegenover 34 procent van de bewoners met een woning uit 1993 of later.

Hoosbui
Driekwart van de respondenten die aangeven overlast te hebben in de woonruimte zegt daar langere tijd last van te hebben. Slechts een klein deel (13 procent) ervaart alleen overlast na een hoosbui. De meeste bewoners geven aan dat zij één tot vijf jaar overlast hebben. Ongeveer een kwart ervaart al meer dan tien jaar hinder.

Kruipruimte en kelder
Opvallend is dat in Boddenkamp en Walhof-Roessingh de overlast in de kelder relatief groot is, terwijl in Stokhorst er relatief veel bewoners zijn die (ook) vocht- en waterproblemen hebben in de kruipruimte. Uit de resultaten blijkt verder dat van de vijf deelgebieden de overlast in Roombeek-Roomveldje (45 procent) en Bolhaar (44 procent) het laagst is.

Maatregelen
Onderzoeksbureau Tauw beschikt over de gegevens en gebruikt deze bij het opstellen van een risicoanalyse. Als blijkt dat de gemeente aan haar verplichting voldoet en het risico op grondwateroverlast binnen de norm valt, hoeft de gemeente geen maatregelen te treffen. Volgend voorjaar moet duidelijk worden of en zo ja waar de gemeente actie onderneemt.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.