Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almelose huisartsen verwijzen vaker naar welzijnscoach gemeente als medische behandeling niet baat

Huisartsen verwijzen steeds vaker naar welzijnscoach gemeente
Beeld: Pixabay

Huisartsen in Twente verwijzen vaker naar een coach van de gemeente. In plaats van medicijnen voorschrijven, verwijzen ze patiënten, die mede voortkomen uit persoonlijke omstandigheden, naar een coach van de gemeente. Afgelopen jaar is het aantal verwijzingen meer dan verdubbeld.

"Niet iedereen heeft baat bij een medische behandeling", vertelt huisarts Mirna Veenema uit Almelo over de patiënten die zich bij haar melden. Bij hoofdpijn of slaapproblemen is het belangrijk de oorzaak te vinden. De boosdoener is niet altijd een aandoening, maar kan (mede) worden veroorzaakt door persoonlijke problemen, zoals bijvoorbeeld de thuissituatie.

Sinds een paar jaar werken meerdere huisartsenpraktijken daarvoor samen met de gemeente. De aanpak heet ‘Welzijn op recept’. In 2023 werden 75 patiënten doorverwezen naar de welzijnscoach, een jaar later is dat aantal naar 160 gestegen. De coach denkt met inwoners mee over vragen rondom geldzaken, werk, gezonde leefstijl, opvoeding en sociale contacten en kan vervolgens gericht doorverwijzen naar ondersteuning zoals seniorennetwerken, vrijwilligersorganisaties of welzijnswerk.

Samenwerking blijkt succesvol

"Een uitkomst voor iedereen", stelt de Federatie Eerstelijnszorg Almelo (FEA). Deze belangenclub voor huisartsenzorg in Almelo en omstreken ziet dat de persoonlijke aanpak zijn vruchten afwerpt: “Eerder werd iemand naar ‘de gemeente’ verwezen. Nu word je als patiënt aan een persoon gekoppeld met een naam, gezicht en telefoonnummer. Men voelt zich hierdoor gezien en gehoord.” Het doel is dat Almeloërs langer zelfredzaam en gezonder blijven. “Bovendien verlicht deze aanpak de druk op de huisartsenzorg”, aldus de FEA.

Overkoepelende samenwerkingsverbanden

De huisartsenpraktijken van FEA werken in deze aanpak samen met die van SHT-THOON (Enschede en Hengelo). Die samenwerking verloopt via Twentse koers en dat is weer een samenwerkingsverband tussen de veertien Twentse gemeenten, Menzis, GGD Twente en de Provincie Overijssel.

icon_main_info_white_glyph

In deze podcast gaat huisarts Mirna Veenema in gesprek met de Almelose wethouder Eugène van Mierlo (Zorg & Welzijn), tevens voorzitter Twentse Koers. open om te luisteren: Welzijn op Recept - FEA-CHPA-2023

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.