Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

Enschede komt met nieuw voorstel over inrichting huishoudelijke hulp

245743 hand 588982 960 720
Beeld: onbekend

De Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) is een wet die ingrijpt in het leven van vaak oudere stadsgenoten, die hulp behoeven om het huis op orde te houden. De wet ging op 1 januari 2015 in, twee jaar later sleutelt de gemeente Enschede nog aan de uitwerking. Er ligt nu een nieuw voorstel over de inrichting van de huishoudelijke hulp.

Dat sleutelen komt door een uitspraak van de hoogste bestuurlijke rechter, de Centrale Raad van Beroep, gevolgd door een brief van staatssecretaris Van Rijn. Ondanks aanwijzingen van rechter en Van Rijn hield Enschede met instemming van de gemeenteraad vast aan het beleid om de huishoudelijke hulp af te rekenen op prestaties en niet in uren uit te betalen.

Op de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep liet de gemeente onderzoek doen. Volgens rechter en Van Rijn moest de kwalificatie 'schoon en leefbaar huis' precies omschreven worden. De onderzoekers concludeerden dat het benoemen van de activiteiten in huis van de huishoudelijke hulp en de frequentie niet genoeg waren. Op basis daarvan formuleren ambtenaren een nieuw voorstel over de inrichting van de huishoudelijke hulp. Het ligt er in concept. De 14de komt het in het college van B en W en op 27 februari mag de raad (nog eens) kiezen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Foto: Pixabay
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.