Het wordt inwoners van het buitengebied iets makkelijker gemaakt om zonnepanelen te gebruiken voor het opwekken van energie. Dat is een van de resultaten uit het project Enschede wekt op, waarin inwoners hebben mogen meepraten over het duurzaamheidsbeleid van de gemeente.
TC Tubantia en TV Enschede FM, de agrarische belangenorganisatie Stawel en de gemeente Enschede zelf hebben met enquêtes onder inwoners bijgedragen aan het publieke debat over duurzaamheid in Enschede. Uit de in totaal 2.200 reacties blijkt dat er behoefte is aan meer (financiële) ondersteuning van de gemeente. Een eerste maatregel is dat het college van B en W inwoners van het buitengebied wil toestaan om maximaal 100 vierkante meter zonnepanelen op hun grond te plaatsen, als het dak van de woning niet (voldoende) geschikt is. De toestemming wordt opgenomen in het bestemmingsplan.
Op maandag 27 maart vergadert de Stedelijke Commissie van Enschede voor het eerst over de uitkomsten van Enschede wekt op. Het college van B en W heeft zoekgebieden aangewezen voor de plaatsingen van windmolens (Grote Plooy, Marssteden, havengebied en Euregioterrein) en zonneparken (Usseleres, Boeldershoek, luchthavengebied, langs de A35/N35). De gemeenteraad krijgt het laatste woord.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.