Luister
Kijk
Zoek
Nieuws
Enschede

ChristenUnie draagt schooldirecteur (35) voor als nieuwe wethouder in Enschede

Harm Jan Vedder Jurgen van Houdt Christen Unie
Wethouderskandidaat Harmjan Vedder (links) bij het 1Twente-slotdebat voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, naast zijn voorganger Jurgen van Houdt.
Beeld: 1Twente/Frank Bemthuis

Hij is directeur van twee basisscholen en was eerder de adviseur van een minister. Nu staat de pas 35-jarige Enschedeër Harmjan Vedder voor een nieuwe uitdaging. De lokale afdeling van zijn partij heeft hem voorgedragen om Jurgen van Houdt, die burgemeester wordt in Rijssen-Holten, op te volgen als wethouder.

De voordracht van Vedder is de uitkomst van een uitgebreide selectieprocedure binnen ChristenUnie Enschede. Die selectie was nodig, omdat er meerdere kandidaten waren voor de wethouderspost. Onder andere Hadassa Meijer, voorzitter van de fractie in de gemeenteraad, wilde Van Houdt opvolgen.

Adviseur in Den Haag

Harmjan Vedder heeft al politieke en bestuurlijke ervaring. Van 2017 tot 2021 fungeerde hij als politiek adviseur van Arie Slob, de toenmalig minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media namens de ChristenUnie. In 2021 verhuisde hij naar Enschede, de geboorteplaats van zijn echtgenote Lisan.

Niet lang daarna dook Vedder op bij de lokale afdeling van de ChristenUnie. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar stond hij op de derde plaats van de kandidatenlijst. Daarmee werd hij net geen raadslid, maar is hij wel actief als fractieondersteuner. In het dagelijks leven is Vedder directeur van twee scholen binnen scholengroep Hannah: de Reflector (Hengelo) en de Fakkel (Almelo).

Open houding

De combinatie van inhoud, open houding, humor en gedrevenheid maakt Vedder volgens de selectiecommissie de juiste persoon voor de wethouderspost. "Met de voordracht van Harmjan kiest de ChristenUnie voor borging van bestuurlijke continuïteit in het college. Tegelijkertijd kiest de ChristenUnie voor scherpte in het debat in de gemeenteraad met een duidelijk ChristenUnie-profiel door politiek leider/fractievoorzitter Hadassa Meijer."

Formeel wordt een kandidaat-wethouder door de gemeenteraad geïnstalleerd. Wanneer dat precies gebeurt is nog niet bekend, maar dat moment zal niet lang op zich laten wachten. Eerst neemt huidig CU-wethouder Jurgen van Houdt afscheid van de Enschedese gemeenteraad. Van Houdt wordt burgemeester in Rijssen-Holten, waar Arco Hofland op 23 februari officieel stopt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip de redactie via [email protected] of bel één van onze redacties (zie contactpagina).