De gemeente Sittard luidde deze week de noodklok. Ratten zouden op zoek naar water en voedsel massaal uit het riool en de drooggevallen sloten oprukken.
In Twente is sprake van een kleine toename, zegt Gerrit Meijerink (60), al sinds begin jaren 90 rattenvanger in deze regio. TwenteMilieu bestrijdt ratten, die ziektes kunnen verspreiden, uit oogpunt van volksgezondheid. Door de lage stand van het rioolwater in de afsluiters kunnen ratten momenteel via de afsluiters door de roosters de straat op. Die uitgang hebben ze anders niet , zegt hij.
Metalen stang
Drie dagen in de week vangt Meijerink ratten. Hij schat in dat hij met zijn collega s er wekelijks zo n vijftig uit de klemmen haalt. Deze donderdag komt hij in actie op een adres in Glanerbrug. De vrouw des huizes griezelt van ratten. Het gat in de tuin waar ze uitkwamen werd met een metalen stang gedicht, maar ze groeven zo weer een andere uitgang.
Meijerink duikt onder een plant tegen de schutting en haalt een zwarte box tevoorschijn, die een dag eerder is geplaatst. Er liggen twee dode jonge ratten in de klem. De doos is nog niet open of vliegen storten zich erop.
Vier in één keer
Een jonge rat is te licht om de klem te laten dichtklappen , licht Meijerink toe. Maar bij twee tegelijk gebeurt dat wel. Er hebben er weleens vier in één keer in gezeten. Dat is het maximum.
Het ongedierte verdwijnt in een plastic zak en gaat naar de destructie. Meijerink smeert met een schroevendraaier pindakaas als lokmiddel in de val en spant de veer. Pindakaas blijft lang smeuïg , verklaart hij. De doos gaat terug in de bosjes.
Gif
Sinds januari vorig jaar mag er in Nederland buiten geen gif meer worden gebruikt, behalve in zeer uitzonderlijke situaties die de bestrijders anders niet onder controle kunnen krijgen. Meijerink vertelt dat deze Europese regelgeving, die nu het eerst in Nederland wordt uitgevoerd, hem meer werk bezorgt. Nu moet hij veel vaker terug naar een adres om alle ratten uit te roeien.
Hij constateert ook dat het aanzienlijk scheelt in het verbruik van gif. We gebruiken kilo s minder , zegt hij.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede. Foto: Frans Nikkels