Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.
Nieuws
Enschede

VIDEO Bij dit Twentse ziekenhuis kun je een kindje baren in bad

358496 mst 12

Je kindje baren in een warm bad wordt steeds populairder. Vanaf nu kan het ook in ziekenhuis MST in Enschede.

Voor aanstaande moeders in Twente lag een bevalling in bad nooit voor de hand. Vrouwen die dat willen, moesten tot nu toe zelf een bad huren of kopen en thuis bevallen, of naar het ziekenhuis in Nijmegen of Groningen. Dat het nu ook in MST kan, is een welkome aanvulling in Twente, denkt klinisch verloskundige Irene Zuijdgeest.

Drempel
Een badbevalling vormde voor veel vrouwen altijd een drempel, omdat zij niet thuis willen bevallen. Dat is begrijpelijk, want een bevalling in het ziekenhuis geeft meer zekerheid. Als er iets mis is, dan is medische hulp altijd aanwezig. Dat geeft een prettig idee.

Toch was de interesse voor een badbevalling er bij veel vrouwen wel, en die nam ook steeds meer toe, weet Zuijdgeest. Je merkt dat het populairder wordt. Vanuit verloskundigenpraktijken kregen we steeds vaker de vraag of we niet zo'n bad konden aanschaffen.

Bijna uitgerekend
Die vraag kwam ook van Kelsey ter Beek (19) uit Enschede. Over vijf weken is ze uitgerekend en ze wil graag in bad bevallen. Die hoop had ze al opgegeven, tot haar verloskundige haar erop wees dat het nu toch in het ziekenhuis kon. Anders was ik wel gewoon in bed bevallen, maar dit lijkt me toch iets minder pijnlijk.

Evelien Horstman (28) uit Overdinkel verwacht haar dochtertje over drie weken. Ik heb het meteen besproken met mijn verloskundige en gelukkig is het in mijn geval mogelijk om in bad te bevallen. Als het bad dan beschikbaar is natuurlijk. Ze moet net geluk hebben, want voorlopig beschikt het ziekenhuis maar over één bad.

Is een bevalling in bad ook per se beter? Zuijdgeest: De uitkomst van de bevalling verbetert niet zozeer, maar de manier waarop is voor veel vrouwen wel fijner. Door het warme water ben je meer ontspannen en daardoor kunnen de weeën inderdaad minder pijnlijk aanvoelen.

Minder kans op ruggenprik
Bovendien hebben vrouwen daardoor ook minder behoefte aan een ruggenprik, legt Zuijdgeest uit. Bij een ruggenprik kunnen vrouw en kind koorts krijgen, of vrouwen kunnen minder goed persen waardoor je tot kunstverlossing moet overgaan met een vacuümpomp of een tang. Die nadelige gevolgen van een ruggenprik zijn er dan niet.

Voor nu is een badbevalling alleen nog mogelijk bij poliklinische bevallingen. Dat zijn de gevallen waarbij vrouwen zelf de keuze hebben om thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Bij een klinische bevalling wordt dat lastig, want dan heb je te maken met bewakingsapparatuur. Denk aan het meten van de weeënactiviteit, de hartslag van het kind. Dat is onder water lastiger.

Toekomstmuziek
Onmogelijk? Nee, dat niet. De bewaking moet dan draadloos zijn, met bluetoothverbinding. Die apparatuur is er, maar daar moet in geïnvesteerd worden. Ik verwacht dat we in 2019 wel over zulke apparatuur beschikken. Dan wordt het voor vrijwel elke vrouw mogelijk onder water te bevallen. Al zullen daar ook uitzonderingen op zijn.

Het bad staat sinds deze week in één van de verloskamers in het ziekenhuis in Enschede en ziet eruit als een simpel opblaasbadje. Eigenlijk is het dat ook , zegt Zuijdgeest, al is dit bad natuurlijk veel steviger. En je hebt een speciaal zitje en hendels. Het bad is nog niet in gebruik geweest. Het is wachten op de eerste badbaby.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.