Het is de bedoeling dat privéjets - want daarover gaat het in de praktijk vooral - die bij duisternis op Twente willen landen, door de luchtverkeersleiding van vliegveld Eelde worden binnengeloodst. De verkeersleiders maken daarbij gebruik van beelden van de camera langs de landingsbaan. Met deze
remote tower krijgt Twente Airport een landelijke primeur, zegt luchthavendirecteur Meiltje de Groot.
1Twente sprak met Meiltje de Groot, beluister het interview hieronder terug.
Boven verwachtingVolgens het Luchthavenbesluit mag er tussen zes uur s ochtends en elf uur s avonds worden opgestegen en geland op de regionale luchthaven, tot circa 1800 zakenjetbewegingen (negenhonderd vliegtuigen) per jaar. Deze maxima zouden volgens berekeningen in 2021/2022 worden gehaald, maar het gaat sneller dan verwacht.
Het aantal vliegtuigen dat start en landt op Twente Airport ligt volgens De Groot dit jaar circa 20 procent boven verwachting. Zoals het er nu uitziet gaan we dit jaar rond vierhonderd vliegtuigen dus achthonderd vliegbewegingen uitkomen.
Aantrekkelijk
Twente Airport blijkt volgens De Groot een aantrekkelijke luchthaven voor zakenjets. Meestal gaat het om huurtoestellen van maatschappijen als Netjets en ASL, gehuurd door zakenlieden die een dagje in Twente moeten zijn, of Twentenaren die een dag elders moeten vergaderen. De verkeerstoren op Twente Airport is dan onbemand. De naderingsbegeleiding wordt deels door luchtverkeersleiders van Eelde en van defensie gedaan.
Remote towerOm bij duisternis te landen en op te stijgen op Twente , moet de luchthavendirectie nog een aantal zaken afstemmen met defensie, het ministerie en met Luchtverkeersleiding Nederland, dat de verkeersleiding op termijn moet overnemen van vliegveld Eelde. Volgens De Groot is er geen nieuw Luchthavenbesluit nodig om de remote tower te kunnen installeren. We hopen dat het eind volgend jaar zover is.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede - Foto: Jan Mensinga