J. Fabels (75) is volgens het register van de Kamer van Koophandel via zijn beheermaatschappij Fontaine onder meer eigenaar van Ultrasun in Hengelo, producent van zonnebanken. Fabels hoopte in 2012 ook op een zonnig rendement op zijn investering in de Chileense middenvelder Philipe Guturriez.
Die investering liep via de veelbesproken Cyprus-constructie, waarbij Munsterman en de Twente-commissarissen Aldo van der Laan, Hein Trebbe en Hennie ten Hag ieder 4 ton aan privégeld staken in de aankoop van voetballer Felipe Gutierrez. Naast hen deden er ook drie zakenlieden mee.
Investering en aankoop
Munsterman had bij hem thuis buurman Fabels overgehaald ook mee te doen, zo staat in het vonnis. Die dacht dat het wel snor zat, aangezien de Twente-bestuurders zelf ook meededen. Om de privé-investering te verhullen, werd een Limited (Engelse bv, red.) op Cyprus opgericht. Munsterman verklaarde overigens in het vorig jaar verschenen boek Rood Bloed , zonder verdere toelichting, dat de Cyprus-route uiteindelijk niet is gebruikt.
In de zomer van 2012 kocht Twente de Chileense middenvelder Gutierrez. Voor 70 procent van de transferrechten betaalde Twente 2,8 miljoen euro, de overige 30 procent bleef in handen van de oude club van Gutierrez, Universidad Catolica. Twente meldde dat de aankoop mogelijk werd gemaakt door externe financiers.
Geen rendement
De Twentse bestuurders hadden afgesproken, zo werd nadien gezegd, dat zij eventuele winst bij verkoop van Guturriez in de clubkas zouden storten. De andere drie investeerders zouden zelf moeten zien wat ze met de winst deden. Maar dat rendement bleef uit. Sterker nog, Gutierrez bleek een waardeloze investering. Mede als gevolg van blessures werd de speler in 2016 met zeer fors verlies verkocht aan Betis Sevilla.
Voldoende tegenbewijs
Hoe de afspraken precies luidden, blijkt niet uit de uitspraak van de arbitragecommissie. Wel staat er in, dat FC Twente alleen het salaris van Gutierrez zou betalen en dat alle andere kosten voor rekening van de investeerders kwamen. FC Twente heeft volgens de arbitragecommissie voldoende tegenbewijs geleverd, waaruit bleek dat Fabels zich bewust moet zijn geweest van het risico dat hij liep.
Munsterman schreef vorig in Rood Bloed dat de investeerders ieder 30.000 euro hebben teruggezien van hun 4 ton.
Geen nadere compensatie
Fabels was er niet blij mee, eiste via de arbitragecommissie compensatie van Twente en vangt daar nu bot. De commissie baseert zich onder meer op verklaringen, die door ex-controller Gert-Jan Nijweide van FC Twente en Munsterman zelf zijn afgelegd. Volgens de uitspraak van de arbitragecommissie hebben alle investeerders hetzelfde bedrag terug ontvangen van hun geflopte investering en bestaat er geen redelijke aanleiding om Fontaine Beheer (het bedrijf van Fabels red.) nader te compenseren.
© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Carlo ter Ellen