Verkeer
Stuur appje
Zoek

Thuishulp in Enschede aangepast: Ordinaire bezuiniging

435818 geven om hand in hand help 271341
Beeld: onbekend

Enschedeërs met huishoudelijke ondersteuning krijgen sinds 1 juli weer te zien op hoeveel uren hulp zij mogen rekenen. Maar René Beunders van belangenorganisatie Sociaal Hart Enschede ziet het vooral als een mogelijkheid om te bezuinigen.

Raadslid Margriet Visser (EnschedeAnders) wil een onderzoek naar de gevolgen voor cliënten.

Van 5 uur naar 3,5 uur hulp
René Beunders is de drijvende kracht achter Sociaal Hart Enschede, maar ontvangt zelf ook thuishulp. Behalve basistaken (zoals afstoffen en stofzuigen) krijgt hij extra ondersteuning in het huishouden en bij wasverzorging. Tot 1 oktober kwam de hulp 5 uur en 4 minuten per week over de vloer. Nu blijft er nog gemiddeld 3 uur en 39 minuten hulp over. Terwijl mijn zorgbehoefte en thuissituatie ongewijzigd zijn , aldus Beunders.

De korting op het aantal uren heeft te maken het beleid dat per 1 juli is gewijzigd. Op last van de Centrale Raad voor Beroep moest Enschede stoppen met het toekennen van thuishulp louter op basis van het principe schoon en leefbaar huis . Dit heet resultaatgericht werken, omdat alleen de frequentie van de uit te voeren taken is benoemd.

In de praktijk stuurt de zorgaanbieder de thuishulp voor een bepaald aantal uren naar de cliënt. De gemeente betaalt de prijs die in contracten met aanbieders is vastgelegd. Maar de rechter zegt dat gemeenten indicaties ook moeten voorzien van het aantal uren hulp, gebaseerd op een onafhankelijke norm.

Zelfoplossend vermogen
Sinds de beleidswijziging hanteert Enschede bij de meeste thuishulpmodules een nieuwe (strakkere) urennorm die uitgaat van het zelfoplossend vermogen van cliënten. Die norm is nog niet juridisch getoetst. En hoewel de gemeenteraad nog moet instemmen, wordt het beleid al sinds 1 juli toegepast.

Op indicaties staat nu een gemiddelde hoeveelheid thuishulp. In de beschikking van Beunders is dit aangegeven in minuten per jaar, al met al bijna anderhalf uur per week minder dan voorheen. Een motivatie voor de korting ontbreekt. Dit kan niet. Zie je oude mensen met rekenmachines berekenen hoeveel uur dit per week is? Of twee jaar procederen voor hun gelijk? Dit beleid is een ordinaire bezuiniging.

Een gemeentewoordvoerster zegt dat het college zich daar niet in herkent. Korten op uren, al dan niet massaal, is niet van toepassing. Er is een gemiddelde tijdsindicatie toegevoegd, omdat het moet. Het resultaatgerichte normenkader met daarin de activiteiten, ruimten en frequentie is nog steeds leidend. Sinds 1 juli hebben zeven cliënten een bezwaar ingediend tegen hun indicatie. Vier (onder wie René Beunders) richten zich op de uren.

Kwetsbare mensen

Raadslid Margriet Visser wil nieuwe juridische procedures niet afwachten. Ze belooft met een eigen raadsvoorstel te komen voor onderzoek naar de gevolgen van de beleidswijziging op de geleverde zorg. Enschede is al jaren bezig met thuishulp en keer op keer teruggefloten door de rechter. Ook nu is het beleid niet juridisch getoetst. Ik wil weten waar we mee bezig zijn. Hebben we wel zicht op wat er met deze groep kwetsbare mensen gebeurd? Ze pleit voor hoorzittingen, zodat cliënten, zorgaanbieders en thuishulpen gehoord kunnen worden over hun ervaringen.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, stockfoto: Pexels
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.