Verkeer
Stuur appje
Zoek

Belangenclubs in Enschede in actie: gratis rechtshulp tegen te weinig thuishulp

440031 WMO actie
Beeld: onbekend

Sociaal Hart Enschede en FNV binden de strijd aan met de gemeente Enschede. Ze bieden gratis rechtshulp aan voor iedereen die niet tevreden is met de ondersteuning in het huishouden.

Wilco Louwes | Tubantia

Ik hoorde de wethouder in een gemeenteraadsvergadering zeggen dat het iedereen vrij staat om bezwaar aan te tekenen tegen de geboden ondersteuning in het huishouden , vertelt René Beunders. Nou, dat zullen ze weten. De laatste wijziging in het beleid voor thuishulp is voor de voorman van Sociaal Hart Enschede de druppel. Sinds 1 juli krijgen inwoners huishoudelijke hulp weer toegekend in uren. In gemiddelden per jaar , zegt Beunders. Ga je dat als oudere met een rekenmachine controleren?

Bezuinigingsslag

De aanpassing is een uitvloeisel van een uitspraak van de Centrale Raad van Beroep. Die maakte in februari korte metten met het thuishulpbeleid van Enschede, dat jarenlang uitging van het begrip een schoon en leefbaar huis als maatstaf. Dat was in strijd met de wet. De thuishulp werd met een takenlijstje op pad gestuurd, maar hield zich in de praktijk aan een dagplanning. Die verantwoordelijkheid lag bij zorgaanbieders.

Beunders ziet het toevoegen van uren als een bezuinigingsslag van de gemeente. Zijn eigen situatie gebruikt hij als voorbeeld. Tot voor kort ontving Beunders 5 uur en 4 minuten hulp per week. Nu is dat - zonder motivatie en onder ongewijzigde omstandigheden - bijgesteld naar 3 uur en 39 minuten. Hij krijgt soortgelijke signalen uit de stad. Wethouder Niels van den Berg herhaalde overigens afgelopen week dat er geen sprake is van een bezuiniging: Het resultaat blijft leidend.

Strakker
René Beunders ontdekte dat de gemeente deels gebruikmaakt van nieuwe tijdsnormen voor huishoudelijke taken. Die zijn strakker en gaan uit van mantelzorg of vrijwilligerswerk. Die normen zijn nooit juridisch getoetst. Beunders schakelde de FNV in en vond jurist Kevin Wevers en de Enschedese advocate Linda de Widt bereid om inwoners bij te staan.
Komende week ontvangen ruim 61.000 adressen via de Huis aan Huis een flyer met informatie. Ook zijn er flyers verspreid via huisartsenposten, apotheken en wijkcentra. De strekking: iedereen die niet tevreden is over (het aantal uren) thuishulp of Wmo-voorzieningen zoals rolstoelen, trapliften en vervoersvoorzieningen kan bezwaar aantekenen.

Gratis
Bijzonder is dat de procedure de cliënt niets hoeft te kosten. Kevin Wevers - die onlangs namens honderden thuishulpcliënten succesvol procedeerde tegen de gemeente Eindhoven - doet dat gratis, maar tegen eventueel vergoede proceskosten.
Bij Linda de Widt is de procedure gratis voor minima en geldt een vaste bijdrage voor hogere inkomens. Er worden al twee maanden urenindicaties gegeven op basis van een verordening die pas nu (afgelopen dinsdag, -red.) door de gemeenteraad is vastgesteld. Dat mag niet , zegt ze. Nu het is vastgesteld is bij een groot deel van de mensen duidelijk een achteruitgang te zien. Dat kan niet zonder motivatie. Daarnaast geldt er ook zoiets als maatwerk. Iedereen heeft een eigen probleem, daar moet de gemeente naar kijken.

Sociaal Hart Enschede, FNV, Kevin Wevers en Linda de Widt geven op twee informatieavonden toelichting voor Wmo-cliënten en belangstellenden. De bijeenkomsten zijn woensdag 20 en 27 november, om 19.30 uur bij de FNV aan de Oostveenweg 96a.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en 1Twente Enschede, foto: Marije Weterings
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.