Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zoektocht met drones en piepkleine zendertjes naar hoornaars

Dit jaar zijn al negen nesten van de Aziatische hoornaar gevonden. Roger Borre uit Bentelo probeert ze te vinden, zodat ze uitgeroeid kunnen worden. Dat deed hij afgelopen weekend met drones en een minizendertje van 0.3 gram.

Aziatische hoornaars zijn de schrik van de imkers. De uit de kluiten gewassen insecten met imposante angel eten vooral bijen en zijn in staat complete volken om zeep te brengen. Belangrijk: deze hoornaar is een invasieve exoot en hoort dus niet in Nederland. De grootste natuurlijke vijand van de Aziaat is Roger Borre van het bedrijf Robor Electronics uit Bentelo.

996860
Een Aziatische hoornaar valt een bijenkast binnen
Beeld: Wouter Borre

Borre en de mensen in zijn bedrijf verzinnen allemaal toepassingen die aan, in en onder drones bevestigd kunnen worden. Hij is nu drukdoende zendertjes gebruiksklaar te maken voor het detecteren van hoornaarnesten. In het live-programma 1Twente Vandaag vertelt hij over de succesvolle speurtocht naar het nest. Van het papje van rotte appels waarmee hij hoornaars lokte, het vangen van het diertje en het bevestigen van een tuigje met zendertje onder de hoornaar. “We lieten hem eind van de middag los en konden hem door dat zendertje met een drone volgen naar z’n nest.”

996857
Er wordt een piepklein zendertje aan de hoornaar bevestigd
Beeld: Wouter Borre

Zo’n vrijhangend nest is ongeveer 80 centimeter in doorsnee en bevat al snel 1000 exemplaren. In het nest worden de jongen grootgebracht met eiwitrijk voedsel dat vooral uit bijen bestaat. De jagers dringen bijenkasten binnen en slachten de bijen af.

De wespensoort kwam Europa binnen via een bonsaikweker in Frankrijk in 2004 en wordt nu in Spanje, Portugal, Italië, Duitsland, Groot Brittannië, België en sinds 2017 in Nederland gezien. Dat nest werd ook door Borre gevonden.

996859
Een hoornaarnest hoog in de boom
Beeld: Wouter Borre

De piepkleine zenders waarmee Borre werkt, komen uit Canada en worden normaalgesproken gebruikt voor het volgen van schildpaddentrek, sprinkhanen of het detecteren van vleermuizen.

Roger en zijn mensen knutselen aan de zenders zodat die de hoornaar kunnen vinden. Robor Electronics ontwikkelt ook toepassingen voor drones voor het vinden van weidevogelnesten, opsporen van drenkelingen, vermiste personen, maar kan ook precisiebemesting uitvoeren. “Of het eiwitgehalte van gras meten”, aldus Borre.

03 VM2 00 01 17 09 Still004
Lees ook
Bij Gelateria Talamini eten ze nog elke dag ijs!
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.