Verkeer
Stuur appje
Zoek

Warmtenet Hengelo meest innovatieve Warmtenet van 2020

Claudio bruggink greenvis bloemen
Claudio Bruggink: “Het Hengelose warmtenet biedt veel kansen om Hengelo aardgasvrij te maken en daardoor minder CO2 uit te stoten. Daarom zijn we erg trots dat ons warmtenet nu gewaardeerd wordt met deze prijs.”
Beeld: Greenvis

Het Hengelose warmtenetwerk is uitverkozen tot meest innovatieve warmtenet van 2020. Het netwerk maakt volgens deskundigen optimaal gebruik van lokale restwarmte door toepassing van zogeheten 'warmtecascadering' ofwel het hergebruiken van restwarmte. Dat is volgens het bedrijf Greenvis, dat de prijs uitreikte, innovatief én duurzaam. En Greenvis kan het weten; dat bedrijf legt in het hele land warmtenetwerken aan.

De samenwerkende partijen gemeente Hengelo, Warmtebedrijf Hengelo, energiebedrijf Ennatuurlijk, Warmtenetwerk Hengelo en Firan (legt infrastructuur voor dit soort netwerken aan) zijn uiteraard blij met de prijs. De award is vandaag uitgereikt door Greenvis tijdens het online Nationaal Warmte Congres.

De Hengelose warmte vindt zijn oorsprong bij Twence, waar hout dat niet geschikt is voor productie, en afvalhout wordt verwerkt. Een deel van de stoom die hierbij vrijkomt, wordt via een leiding naar Nouryon (voorheen Akzo) getransporteerd, dat deze stoom inzet voor zoutwinning. De stoom wordt meermaals gebruikt en uiteindelijk blijft stoom van 40 graden over als restwarmte, waarmee in Hengelo een aantal bedrijven en zo'n 500 huishoudens van warmte worden voorzien. Dit gebeurt overigens pas nadat de stoom met hulp van door zonne-energie aangedreven warmtepompen in zogeheten decentrale energiecentrales verder is opgewarmd.

Hengelo is twintig jaar geleden al gestart met het ontwerpen van het warmtenet en het verkennen van de mogelijkheden. Duurzaamheidswethouder Claudio Bruggink noemt deze award een grote erkenning voor de investering die de gemeente Hengelo heeft gedaan: “Het Hengelose warmtenet biedt veel kansen om Hengelo aardgasvrij te maken en daardoor minder CO2 uit te stoten. Dat is broodnodig! Daarom zijn we erg trots dat ons warmtenet nu gewaardeerd wordt met deze prijs.”

Directeur André Meijer van Firan, een bedrijf dat de infrastructuur voor warmtenetwerken aanlegt, vindt Hengelo een terechte winnaar: "Het warmtenet hier is een goed voorbeeld van de manier waarop de verschillende partners in de lokale warmteketen samenwerken aan vernieuwende oplossingen voor de duurzame energie van vandaag en morgen. De award van Greenvis is een prachtige erkenning voor de gezamenlijke inzet om de warmtetransitie verder te brengen."

“Het warmtenet is een goed voorbeeld van de manier waarop de verschillende partners in de lokale warmteketen samenwerken aan vernieuwende oplossingen voor de duurzame energie van vandaag en morgen.”

Om de klimaatdoelen in 2050 te realiseren, wordt in Nederland gezocht naar nieuwe mogelijkheden om woningen, bedrijven en instellingen duurzaam te verwarmen, dus aardgasvrij. Greenvis selecteerde voor de jaarlijkse award voor het Meest Innovatieve Warmtenet van Nederland drie projecten. Een jury koos uiteindelijk voor Hengelo als winnaar.

Meer informatie over het innovatieve warmtenet van Hengelo is te vinden op https://warmtebedrijfhengelo.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.