Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Geen Idee in Twente: een lach en een traan tussen de platenbakken

Vijftien jaar lang bestierde Peter Mense een platenzaak in Haaksbergen. Over die tijd schreef de Haaksbergenaar een boek met als titel 'Geen Idee in Twente', naar de naam van z'n winkel. De bundel met korte verhalen ligt sinds een paar dagen in de winkel. Peter Mense was vrijdag 11 december in 1Twente Vandaag om erover te vertellen en mensen te waarschuwen: "Als je gaat verzamelen, doe het dan voorzichtig."

De naam 'Geen Idee' alleen was natuurlijk al aanleiding voor de nodige flauwe grappen. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel verliep bijvoorbeeld hilarisch. Mense: "Ik stond aan de balie om me in te schrijven. Toen alle gegevens genoteerd waren, vroeg de medewerker naar de naam van de onderneming. Ik antwoordde naar eer en geweten: 'Geen Idee'. Waarop de medewerker zei: 'Dan vullen we dat op een later tijdstip wel in'."

Het boek staat vol met dit soort leuke anekdotes, maar ook met langere hoofdstukken over bijzondere klanten, over het paard getilde artiesten als 'Piet Veerboot' en foute bandmanagers. De vraag waarom er nu ineens, twintig jaar na het sluiten van de zaak, een boek ligt over die periode kan Mense eenvoudig beantwoorden: “Steeds als ik een verhaal uit die periode vertelde aan vrienden, was steevast hun reactie dat ik die verhalen moest bundelen. Ik heb toen wat verhalen op Facebook gezet en daar kwamen enorm veel mooie reacties op.”

Peter Mense Geen Idee Ernst Bergboer
Peter Mense: "Als je gaat verzamelen, doe het dan voorzichtig."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente

De verhalen variëren van een verzamelaar die hartje zomer vraagt naar kerstplaten tot het consumentenprogramma Kassa dat aandacht besteedt aan Peter Menses boycot van Marco Borsato. Twee verzamelaars maakten dermate veel indruk op Mense dat ze zich voor eeuwig in z'n hoofd nestelden en uiteindelijk ook in het boek kwamen.

Wat te denken van de man wiens vrouw hem voor de keuze stelde: of The Beatles eruit of ik. Hij zag zijn eega vertrekken na een antwoord dat aan duidelijkheid niets te wensen overliet. De verzamelaar van The Doors gaf Mense zelfs kippenvel. Op zijn begrafenis welteverstaan. Mense: "Die jongen schoot zich een kogel door z'n hoofd nadat hij het graf van Jim Morrison in Parijs had bezocht en het onder de graffiti bleek te zitten. Het weekend erop ging hij terug met schoonmaakspullen en boende de troep eraf, maar toen hij bij thuiskomst hoorde dat er al weer 'vandalen' met een spuitbus in de weer waren geweest, werd het hem teveel. Op de begrafenis werd 'The End' gedraaid.." Mense rilt en zegt: "Dat zorgde voor tranen en kippenvel bij alle aanwezigen, waaronder ondergetekende."

icon_main_info_white_glyph

Waar te koop?

Het boekje telt vijfenzeventig verhalen en verhaaltjes. Soms hilarisch, soms ontroerend of tragisch. ‘Geen Idee in Twente’ is verkrijgbaar voor 14,95 bij de betere platenzaak en boekenwinkel of rechtstreeks door een mail te sturen naar [email protected]

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.