Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Twente

Twentse gerechten met een Tanzaniaanse twist

Oud-hartchirurg Saïd Salah van ZGT Hengelo en de vrijwilligersclub ZGT-Overzee maakt zich onder de noemer 'Hart voor Tanzania' al jaren sterk voor de bouw van een hartkliniek in Tanzania. Met een kookboek onder de noemer ‘Chakula Kitamu; Wat eten wij vandaag in Twente en Tanzania’ is realisatie weer een stap dichterbij. Topkoks van zo'n twintig Twentse restaurants gaven hun grootste geheimen prijs. Justin Lutke Veldhuis, de eigenaar van KIR Borne, één van die restaurants, was donderdag 17 december te gast bij 1Twente Vandaag.

Alle opbrengsten van het boek gaan naar de bouw van een hart- en vaatkliniek in het Kilimanjarogebied in Tanzania. De hoofdtitel van het kookboek is ‘Chakula Kitamu', wat in het Swahili zoveel betekent als 'eet smakelijk'. Naast de Twentse recepten staan in het boek een aantal Tanzaniaanse gerechten. Ten slotte lees je in het boek het bijzondere verhaal over de te bouwen hart- en vaatkliniek. Dit uit de mond van de enthousiaste vrijwilligers.

“Toen wij met dokters en verplegers van Stichting ZGT-Overzee voor vrijwilligerswerk in een Tanzaniaans ziekenhuis waren, beseften wij dat steeds meer Tanzanianen lijden aan hart- en vaatziekten, maar dat er in Noord-Tanzania geen ziekenhuis is om deze patiënten te helpen.”

Alle opbrengsten van het boek gaan naar Hart voor Tanzania. Dit is een goededoelenproject om een hart- en vaatkliniek te bouwen in het Kilimanjarogebied in Noord-Tanzania.

Initiatiefnemer Salah Saïd: “Toen wij met dokters en verplegers van Stichting ZGT-Overzee voor vrijwilligerswerk in een Tanzaniaans ziekenhuis waren, beseften wij dat steeds meer Tanzanianen lijden aan hart- en vaatziekten, maar dat er in Noord-Tanzania geen ziekenhuis is om deze patiënten te helpen. Het gebied telt zo’n 15 miljoen inwoners. Patiënten met hartproblemen moeten uitwijken naar de hoofdstad. Alleen rijke Tanzanianen kunnen zich dat veroorloven. Baby’s, kinderen, jongeren, vaders, moeders, ouderen overlijden nu aan de meest simpele aandoeningen. Die mensonterende situatie liet mij niet los.”

Daarop ontstond het plan om in het gebied een hart- en vaatkliniek te bouwen. Dat kost wel een paar centen, maar dat weerhield de vrijwilligers van Stichting ZGT-Overzee niet. Zij bedachten een plan samen met professionals uit andere vakgebieden: een architect, bouwkundigen van VolkerWessels en financiële experts. De hart- en vaatkliniek zal uiteindelijk worden gebouwd door lokale Tanzaniaanse bouwbedrijven. Een deel van de kosten zal bekostigd worden uit de verkoop van het boek.

Justin Lutke Veldhuis van KIR Borne wilde maar wat graag meewerken aan het boek: "Door corona zitten we nu dicht en hebben we tijd genoeg voor dit soort dingen. Helemaal als we hiermee een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. Het boek staat vol met Nederlandse en Twentse gerechten met een Tanzaniaanse twist. Alle ingrediënten liggen in beide landen in de winkel. En voor de mensen die zichzelf geen keukenprins durven te noemen, heb ik goed nieuws: het is niet moeilijk om de gerechten thuis achter het fornuis te bereiden."

“Voor de mensen die zichzelf geen keukenprins durven te noemen, heb ik goed nieuws: het is niet moeilijk om de gerechten thuis achter het fornuis te bereiden.”

Inmiddels zijn de eerste 3500 kookboeken over de toonbank gegaan via voorverkoop. Ook bedrijven en instellingen melden zich massaal aan.

HVT boekhandelbroekhuis 01
Salah Saïd (links) bij de aflevering van de boeken aan een van de boekhandels van Broekhuis.
Beeld: Hart voor Tanzania
icon_main_info_white_glyph

Bestellen en kopen

Het boek kan voor 19,95 euro worden besteld via de website van Hart voor Tanzania:

https://hartvoortanzania.nl/kookboek-bestelformulier

Voor grote aantallen wordt een speciale prijs gemaakt. Daarnaast is het kookboek ook te koop bij Jumbo (Hengelo, Haaksbergen), Hotel van der Valk in Hengelo en (op het moment dat ze weer open mogen) Boekhandel Broekhuis (Hengelo, Enschede, Almelo en Oldenzaal) en Wereldwinkel Eerlyk Waar (Hengelo).

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.