Verkeer
Stuur appje
Zoek

Noodkreet Beckum: 'Als er niet snel wordt gebouwd, vliegen we uit'

Beckum
De woningnood in Beckum blijft onverminderd groot. Dat bleek deze week tijdens een geheel aan Beckum en Oele gewijde politieke markt.
Beeld: 1Twente

De woningnood in Beckum blijft onverminderd groot. Dat bleek deze week tijdens een geheel aan Beckum en Oele gewijde politieke markt. In een daar getoonde video spreken tientallen jongeren zich uit voor snelle actie, anders worden ze gedwongen uit te vliegen naar omliggende plaatsen “We maken ons zorgen en laten hiermee zien dat we ons sterk maken voor de plannen die er liggen.”

Dat zegt Rinze Mulder (22). Hij spreekt namens Beckumse jongeren in de leeftijd van grofweg 15 tot 35 jaar, die deels nog in Beckum wonen en deels naar elders verhuisd zijn, maar beslist terugkeren als de mogelijkheid zich voordoet. “We willen met deze actie het goede voorbeeld geven. Opgroeien in een dorp was en is van grote waarde voor ons en we willen hier graag blijven. Jongeren maken zich grote zorgen over hun toekomst hier en daarbij is nieuwbouw van essentieel belang om Beckum leefbaar te houden.”

Daarmee onderstreept Mulder wat ook de mensen achter het burgerinitiatief Samen Bouwen aan Beckum (SBaB) vinden. Zij trekken nu de kar in het proces van nieuwbouw op veld 3 van TVO. Daar kan op z’n vroegst volgend jaar begonnen worden met de bouw van 15 tot 17 woningen.

Op een vorig jaar gehouden behoeftenonderzoek van de gemeente kwamen zo’n negentig reacties binnen. Volgens Mulder is ‘90 tot 95 procent daarvan geïnteresseerd in bouwen op veld 3’. Een klein deel heeft meer oren naar bouwen op een kavel aan de Wolfkaterweg, aan de andere kant van het dorp.

““Jongeren maken zich grote zorgen over hun toekomst hier en daarbij is nieuwbouw van essentieel belang om Beckum leefbaar te houden.””

En daarmee heeft Twickel een sterke troef in handen. Twickel is namelijk zowel (deels) eigenaar van de kavel aan de Wolfkaterweg als van een stuk grond waarover de ontsluiting van de nieuwbouw op veld 3 gerealiseerd moet worden. En Twickel wil dat stuk grond niet zomaar afstaan. Daarmee wordt het stuk lastiger om met een sluitende begroting nieuwbouw op het TVO-veld te realiseren. Immers, als er grond onteigend moet worden om het wijkje te kunnen ontsluiten, gaan de kosten fors omhoog. Dan kan er in het slechtste geval pas in 2024 worden begonnen met bouwen, aldus verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink.

Voor het echter zover is moeten de leden van TVO in maart nog akkoord gaan met de verkoop van veld 3 aan de gemeente. De verwachting is dat dat wel zal gebeuren. De club kan wel met een veld minder toe, als de overgebleven twee velden toekomstbestendig gemaakt worden. Het tweede veld heeft vorig jaar een hybride grasmat gekregen, die intensief belast kan worden en over aanpassingen van het hoofdveld wordt nog nagedacht.

Raadsleden van CDA, Pro Hengelo, BurgerBelangen en PvdA willen van wethouder Bruggink weten of hij verwacht dat de deal nog voor de zomer kan worden beklonken. Maar Bruggink durft geen datum te noemen. Vragen over een tweede bouwfase kan hij al wel beantwoorden: “Er wordt gewerkt aan een gebiedsgericht omgevingsplan voor Beckum en Oele. Daarin wordt in beeld gebracht waar er nog meer gebouwd kan worden. Dit loopt parallel aan de plannen voor fase 1, nieuwbouw op veld 3.”

Rinze mulder beckum
Rinze Mulder: "Opgroeien in een dorp was en is van grote waarde voor ons en we willen hier graag blijven."
Beeld: 1Twente

Vincent Mulder (SP) wil weten of de wethouder verwacht dat Twickel genegen zal zijn uiteindelijk toch water bij de wijn te doen. Bruggink: “Bij de kerk (die ook kavel bezit die ontsluiting in de weg zit, red.) is er bereidheid tot verkoop van vierkante meters, maar Twickel staat er tot nu toe anders in. Zij zien liever woningbouw op een andere locatie. Wat dat betreft zal er nog heel wat water door de Hagmolenbeek stromen voor het zover is, ben ik bang.”

Uiteindelijk is het overigens niet ondenkbaar dat er óók aan de Wolfkaterweg gebouwd zal gaan worden, want aan 15 tot 17 woningen heeft de Beckumer jeugd duidelijk niet genoeg. Op die kavel, die mede in handen is van een Beckumse familie, kunnen zo’n veertig woningen worden gebouwd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.