Verkeer
Stuur appje
Zoek

Irritatie over stortvloed aan schriftelijke vragen in Hengelose gemeenteraad

462570 leo janssen 2020 08 29 003928
Leo Janssen wil van het college van B en W weten of zij ook vinden dat er teveel vragen worden gesteld.
Beeld: 1Twente

Onafhankelijk raadslid Leo Janssen stoort zich aan de brief die Wiert Wiertsema heeft gestuurd naar de fractievoorzitters en de onafhankelijke raadsleden van de gemeente Hengelo over de 'stortvloed aan schriftelijke raadsvragen' in de eerste weken van dit jaar. Tot en met eind vorige week waren het er 26. Nummertje 27 volgde maandag 8 februari en was van Leo Janssen. Het onderwerp: 'Raadsvragen stellen aan het college, mag dat nog wel?'

Wiertsema, fractievoorzitter van coalitiepartij Pro Hengelo, maakt zich zorgen over de hoge kosten van de beantwoording van die vragen (ergens tussen de 800 en 1200 euro per vraag) en over de vraag of ze wel bijdragen aan de versterking van het gemeentelijk beleid. Janssen valt met name over Wiertsema's zinsnede 'maar iedereen weet dat dit bij het gros van de vragen niet het geval is'.

Leo Janssen in zijn schrijven: "Schijnbaar vindt Wiertsema dat de fracties teveel schriftelijke vragen stellen. Buiten dat je nooit teveel vragen kunt stellen, heeft ondergetekende er toch behoefte aan om duidelijkheid te creëren over deze wel erg hypocriete brief. Het komt namelijk wel vaker voor dat raadslid Wiertsema op de stoel gaat zitten van het college of de voorzitter van de raad."

“Het komt wel vaker voor dat raadslid Wiertsema op de stoel gaat zitten van het college of de voorzitter van de raad.”

Janssen verdenkt Wiertsema er zelfs van dat hij dit in opdracht van het college doet en vindt dat de hypocrisie mede schuilt in het feit dat 'Wiert Wiertsema, voordat zijn partij in het college kwam, er alles aan deed om via het vragenkwartiertje of zijn eigen site Hengelo Anders het toen zittende college de maat te nemen door vragen daarover te stellen'.

Wiert wiertsema nieuw
Wiert Wiertsema vindt dat het overmatig stellen van vragen aan de kaart gesteld moet worden in het beraad van fractievoorzitters.
Beeld: 1Twente

Janssen wil van het college van B en W weten of zij ook vinden dat er teveel vragen worden gesteld en als dat niet zo is, hoe het college dan tegen de oproep van Wiertsema aankijkt? Ook wil Janssen weten of Wiertsema zelfstandig handelt of door het college van B en W en in het bijzonder zíjn eigen wethouder Bas van Wakeren wordt gestuurd. Tenslotte vraagt Janssen de burgemeester, als voorzitter van de raad, of hij het met hem eens is dat deze actie van Wiertsema de informatieplicht richting raadsleden kan frustreren. Janssen: "Vindt de burgemeester ook dat de fractievoorzitter van een collegepartij géén regie mag gaan voeren over hoe raadsleden de democratie dienen te controleren?"

Wiert Wiertsema, op zijn beurt, vindt dat het overmatig stellen van vragen aan de kaart gesteld moet worden in het beraad van fractievoorzitters. Veel vragen zouden volgens hem eenvoudig beantwoord kunnen worden door een telefoontje naar het stadhuis te plegen. "Dat bespaart iedereen tijd en de gemeente geld", aldus Wiertsema.

Wat dat geld betreft: als de vragenstellers in dit tempo doorgaan, zal het Hengelo aan het eind van dit jaar tussen de 200.000 en 300.000 euro gekost hebben. Maar als dát de prijs is die we moeten betalen om onze bestuurders scherp te houden, zal het dat Leo Janssen en zijn gelijkgestemden meer dan waard zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.