Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fouten maken mag: Lonnekerschool uit Enschede scoort met film over kinderrechten

20250702 lonnekerschool unicef kinderrechten festival
De klas vierde de prijs met taart, een cardboard trofee en goodiebags van Unicef.
Beeld: Lonnekerschool

Groep 6 van de Lonnekerschool uit Enschede heeft vrijdag 27 juni via een livestream de award voor Beste Mediamasters Remake gewonnen op het UNICEF Kinderrechten Filmfestival. Uit meer dan 300 deelnemende klassen viel de eer de jonge filmmakers te beurt. Hun remake van een korte sketch over het recht op onderwijs is binnen enkele maanden meer dan 475.000 keer bekeken op YouTube (onderaan dit artikel te zien).

Het festival kent meerdere categorieën. De hoofdprijs voor Beste Kinderrechtenfilm ging naar een school uit Emmen met de film Weggepest, die het verhaal vertelt van leerlingen op een COA-gezinslocatie. De prijs voor meeste views ging naar Handicaptain, een film van OBS de Nienekes uit Cuijk, met bijna 953.000 kijkers.

De films van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival werden dit schooljaar al bijna 60 miljoen keer bekeken op het YouTube-kanaal van de organisatie.

Mediawijsheid

De Lonnekerschool begon het traject in november tijdens de week van de mediawijsheid. De leerlingen maakten toen een korte sketch van één minuut waarin ze het kinderrecht kozen dat zij het belangrijkst vonden. “We kozen samen met de leerlingen voor artikel 28: recht op onderwijs,” vertelt leraar van groep 6 Maurice Ermen.

icon_main_info_white_glyph

Wat zijn kinderrechten?

Iedereen onder de 18 jaar heeft kinderrechten: internationale afspraken die kinderen beschermen en helpen opgroeien in veiligheid, gezondheid en vrijheid. Ze staan in het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties, dat op 20 november 1989 werd aangenomen. Nederland ondertekende het verdrag in 1995.

Het verdrag telt 54 artikelen, waarvan 41 over de rechten zelf gaan. De rest gaat over hoe landen die rechten moeten waarborgen. Kinderrechten worden vaak verdeeld in vier groepen:

  • Bescherming (tegen geweld, misbruik, kinderarbeid)
  • Participatie (recht op een mening en om gehoord te worden)
  • Gelijke behandeling (geen discriminatie)
  • Overleven en ontwikkeling (zoals recht op onderwijs en gezondheidszorg)


Op sommige websites zie je lijstjes van 42 of 45 kinderrechten. Dat komt doordat sommige artikelen worden opgesplitst in kleinere onderdelen, bijvoorbeeld per onderwijsniveau. Een overzicht van kinderrechten lees je hier.

Uit meer dan 300 deelnemende klassen werden de beste vijf sketches geselecteerd om uit te werken tot een langere 'remake'. Met begeleiding van Unicef en filmcoaches van Hollywood in de Klas ontwikkelden de groep 6-leerlingen hun film.

Het verhaal? Een school waar kinderen maar een beperkt aantal fouten mogen maken. Gaan ze over dat aantal heen, dan worden ze buiten in de kou gezet. Uit angst voor de schoolinspectie, die alleen ‘goede’ en ‘slimme’ kinderen wil zien. Uiteindelijk bedenken de leerlingen een list om de kinderen die buiten staan te redden.

De film van de Lonnekerschool die de award binnensleepte:

"Het is extra bijzonder dat groep 6 heeft gewonnen. Normaal doen alleen groepen 7 en 8 mee," zegt Ermen. "Ze durfden ook heel goed, ze zijn nog jong genoeg om zonder gêne te acteren." De klas vierde het succes met taart, een cardboard prijs en goodiebags van Unicef.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.