Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Brownies & downieS Enschede ging nooit open, maar eigenaar Anne houdt moed erin

Anne van der Raadt is eigenaar van de koffiezaak Brownies & downieS aan de Enschedese Langestraat. Door de coronacrisis is het voor de jonge ondernemer tot op heden niet mogelijk geweest om haar zaak te openen. “We hadden in december open gekund”, aldus Van der Raadt. Uiteindelijk heeft ze die keuze niet genomen. Toch heeft zij nog steeds vertrouwen in de zaak en hoopt dat zij samen met haar medewerkers straks aan de slag mag.

De eerste contracten ondertekende Van der Raadt al in juli 2020. Op 1 oktober ontving zij de sleutels voor haar eerste eigen koffiezaak. Maar op 14 oktober ging de horeca in Nederland weer op slot. Toen was Van der Raadt nog bezig met de verbouwing. “In december hadden we eigenlijk open gekund voor afhaal. Die keuze hebben wij niet genomen, omdat we in Enschede überhaupt geen vaste klantenkring hebben en daardoor te weinig inkomsten zouden hebben”, vertelt de ondernemer. “En dat is niet rendabel.” Daarnaast is het lastig de medewerkers, die een beperking hebben, gedurende zo’n onzekere periode in te werken.

Sinds oktober heeft Van der Raadt geen inkomsten. “Maar de huur en andere vaste lasten moet ik natuurlijk blijven betalen, terwijl de tegemoetkoming van de overheid nihil is”, vertelt zij. Bovendien komt de ondernemer niet in aanmerking voor de tegemoetkoming voor horecaondernemers, omdat ze tot de groep starters behoort en haar zaak te laat heeft geopend.

“Ik ben overtuigd van mijn zaak en wil het, ondanks slapeloze nachten, zonder financiële hulp volhouden.”

Goede afspraken met haar huurbaas en andere schuldeisers helpen Van der Raadt om de financiële druk zo klein mogelijk te houden. Het geldt, dat ze nog steeds moet betalen, haalt ze uit eigen reserves. Ze wil echter liever zo weinig financiële hulp mogelijk. Daarom is ook bijvoorbeeld crowdfunding geen optie voor haar. “Ik ben overtuigd van mijn zaak en wil het, ondanks slapeloze nachten, zonder financiële hulp volhouden”, vertelt een zichtbaar geëmotioneerde Van der Raadt.

Inmiddels werkt Van der Raadt bij de GGD om haar rekeningen te kunnen betalen. Maar ze houdt de moed erin en hoopt zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen. “Ik hoop dat ik straks met mijn bijzondere en zo pure medewerkers kan werken. We kunnen zo veel van hun manier van leven leren.”

Brownies & downieS is een koffiezaak voor medewerkers met een verstandelijke beperking. 2010 opende de eerste vestiging. Op dit moment bestaan 55 vestigingen in drie landen en ook Van der Raadt is eigenaar van een filiaal.

Vanwege haar liefde tot gebak en haar baan in een dagbesteding heeft ze twee jaar geleden de beslissing genomen om een eigen vestiging te openen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.