Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

1Twente krijgt vier ton structurele subsidie van Enschede en bouwt verder aan professionalisering

Na vijftien jaar is eindelijk de kogel door de kerk voor de lokale omroep. De gemeenteraad van Enschede besloot gisteren 1Twente structureel te financieren. Directeur Flip van Willigen is opgetogen dat het eindelijk is gelukt om financiële rust in de tent te krijgen. Het is afgelopen met de dagelijkse zorgen over het voortbestaan van zijn club en hoe hij de eindjes aan elkaar moet knopen. Er kan definitief verder worden gebouwd aan de professionalisering van de omroep.

1Twente kreeg tot deze week jaarlijks 110.000 euro per jaar, Dat was geld dat door het Rijk beschikbaar werd gesteld en door de gemeente aan de omroep werd gegeven. “Maar daar kun je niet zoveel mee”, zegt directeur Flip van Willigen. Die 110.000 euro per jaar wordt structureel vier ton.

Opboksen

De directeur vindt ook dat zijn omroep elke cent waard is, omdat lokale journalistiek iedereen in staat moet stellen te functioneren in onze stad. “We moeten vragen beantwoorden als: wat betekent deze ontwikkeling voor mij? Wat heb ik eraan? Hoe kunnen de inwoners worden geholpen? We moeten naast mensen gaan staan die tegen molochen moeten opboksen”, vindt hij.

Failliet

Zijn bemoeienis met de lokale omroep begon vijftien jaar geleden. Toen heette de omroep nog Enschede FM. “De stekker was er net uitgetrokken. De organisatie was failliet. Ik werd aangesteld om te kijken of er nog wat van te maken viel. We zaten in de Raadhuisstraat met vijf mensen van de sociale werkplaats. Alles was erg aftands en ouderwets. Maar we hadden een grote groep vrijwilligers die het belang van de omroep zagen.”

DSCF1393 2022 11 08 205014 dsux
1Twente kan met extra subsidie definitief verder bouwen aan professionalisering van de omroep
Beeld: Henk ten Harkel

Professionalisering

Enschede FM werd TV Enschede FM en uiteindelijk 1Twente. De professionalisering van de omroep met een combinatie van betaalde krachten, vrijwilligers en jongeren in opleiding was de belangrijkste ontwikkeling, zegt Van Willigen. “Journalistiek werd de basis en essentie van onze organisatie. We gingen ook echt onderwerpen agenderen.”

Basisvoorziening

Landelijk werd al gezegd dat lokale journalistiek een basisvoorziening hoort te zijn en Enschede heeft die stap ook gezet. “Ik ben heel blij en dankbaar dat het zo is gegaan”, aldus de directeur.

“Het was een unaniem besluit. We vinden dat elke inwoner van Enschede recht heeft op goede informatievoorziening. We gaan nooit achter de betaalmuur. Dat staat haaks op alles waar we voor staan.”

Streekomroep

1Twente speelt daarbij een belangrijke rol in de vorming van een streekomroep in Twente. Die komt er in Twente. “Als je lokale omroepen wilt professionaliseren, heb je schaalvergroting nodig. Dus een streekomroep. Er komen er 80 in Nederland. Twente wordt er een van. We zullen in die organisatie het nieuws en de verhalen lokaal blijven aanvliegen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.