Twente krijgt één streekomroep die op 1 januari 2028 alle lokale omroepen vervangt. De poging van vijf lokale omroepen om een tweede streekomroep Zuidwest Twente in Twente te vestigen is gestrand. De Nederlandse Lokale Omroep Stichting (NLPO) besloot eind vorige week een streep te zetten door het verzoek van Sternet Haaksbergen, Borne Boeit, Hofstreek Omroep (Hof van Twente), Radio 350 (Rijssen/Holten) en Hoi (Hellendoorn).
De argumentatie van de vijf lokale omroepen die de vorming van één streekomroep afwijzen, is onvoldoende, schrijft de zogenoemde Change Board, die zwaarwegende adviezen uitbrengt aan de NLPO. Die commissie vindt dat de omroepen onder aanvoering van Borne en Haaksbergen niet voldoen aan de uitgangspunten van de streekomroepvorming namelijk verdergaande professionalisering en rekening houden met de natuurlijke habitat van de inwoners. Bovendien is het verschil in organisatiecultuur met de grootste omroep 1Twente geen reden om de streekindeling te wijzigen.
Het nu definitieve besluit van de NLPO betekent dat alle lokale omroepen hun licentie per 31 december 2027 kwijtraken en dat per 1 januari een nieuwe streekomroep voor Twente wordt gevestigd die de licentie voor het totale uitzendgebied krijgt. Er is geen beroep tegen het besluit mogelijk.
Grootste kanshebber om de Twentse licentie te krijgen zijn de samenwerkende omroepen 1Twente en Twente FM die al lokale redacties in Enschede, Hengelo, Almelo, Wierden en Noordoost Twente hebben. Beide omroepen krijgen rijksgeld om de verandering in het omroeplandschap voor te bereiden en voldoen aan de eisen en voorwaarden van het Keurmerk die nodig zijn om streekomroep te worden.
Maar voorzitter Joop Noppen van Sternet Haaksbergen ziet nog mogelijkheden om het tij te keren. Samen met Borne Boeit bedacht zijn stichting het plan om tot een tweede streekomroep in Twente te komen en dienden ze het nu afgewezen wijzigingsvoorstel in. “We gaan, denk ik, vervolgstappen zetten met de vijf omroepen. De indeling is nog niet definitief. Uiteindelijk moet de Mediawet nog worden vastgesteld. We zullen bij de politiek uitkomen. ”
Noppen vindt de motivering van het Change Board en daarmee van de NLPO ‘flinterdun’. “Ik zie niet terug wat wij naar voren hebben gebracht. Meer onderbouwing vind ik prettig. Dit riekt naar beïnvloeding." Hij stelt nog wel dat het bovenstaande zijn eerste reactie is en ‘dat hij er nog eens goed naar moet kijken’.