Verkeer
Stuur appje
Zoek

Veiligheidsregio voorzichtig positief over versoepelingen

Terras Ernst Bergboer
Begrip voor signalen van ondernemers, maar lokale speelruimte is er niet
Beeld: Ernst Bergboer

De Veiligheidsregio Twente toonde zich vanmiddag voorzichtig positief over een uitbreiding van versoepelingen van coronamaatregelen. Voor het eerst, stelde voorzitter Sander Schelberg. “Als de cijfers zo blijven, dan vind ik dat het kabinet perspectief zou moeten gaan bieden.” Versoepeling voor alle sectoren, maar niet eerder dan april. “Met de losse hand gewogen.”

De Twentse coronacijfers zijn wat gunstiger dan die in de rest van het land, maar de tendens is overal hetzelfde: het wordt langzaam beter. Schelberg ziet het effect van maatregelen en het vaccinatieprogramma, dat op stoom begint te komen. Op het moment dat de seinen voor nieuwe versoepelingen op groen staan, moeten die zo breed mogelijk worden ingevuld.

Gedeelde smart is halve smart

“Beter alle sectoren een beetje open dan een of twee bijna helemaal en de rest niet”, stelde Schelberg. De Twentse veiligheidsvoorzitter signaleert dat de samenleving in de volle breedte snakt naar ademruimte. “Als alles weer een beetje mag, biedt je overal een stukje ontspanning.” Daarnaast ziet hij dat er meer draagvlak ontstaat als de last van beperkingen een beetje gelijk wordt verdeeld.

Compliment aan de samenleving

Wat Schelberg betreft bieden de huidige cijfers dus voor het eerst ruimte voor verdergaande versoepelingen, maar hij is voorzichtig. “Niet de hekken open, wel een raampje.” En dan alleen als de huidige tendens zich voortzet en niet eerder dan april. “We moeten in maart tijd en minder besmettingen kopen.” Het ‘nog even volhouden’ klinkt nog altijd. Schelberg: "Maar dat heeft de samenleving dan ook goed gedaan."

Geen ruimte voor lokale keuzes

Ruimte voor regionale of lokale uitzonderingen op landelijk beleid is er niet, lichtte Schelberg desgevraagd toe. Hij zei mee te voelen met protesterende horecaondernemers en winkeliers die zich onevenredig beperkt voelen, maar gaf ook aan dat lokale uitzonderingen niet werken. “Als je in Klazienaveen de terrassen opent en daar komen alleen de mensen uit het dorp, heb je geen probleem. Maar dat gaat een aanzuigende werking krijgen.” Anders gezegd: dan stroomt het publiek uit de wijde omtrek toe. Versoepelingen moeten dan ook gelijktijdig worden doorgevoerd. Schelberg wees op afstemming met Duitsland: “Dat is voor onze grensregio belangrijk. De kappers in Duitsland zijn ook weer open; dat moet je op elkaar afstemmen, anders krijg je corona-toerisme.”

Maart ‘cruciale maand’

Grootste zorg op dit moment zijn eventuele nieuwe virusvarianten. Het aantal besmettingen met de Britse coronavariant stijgt - dat gaat nu om 58 procent van alle besmettingen in Twente - maar de vaccins werken ook bij die mutatie. Of dat voor andere varianten ook geldt, is onzeker. Daarom is het zaak, zo zei Schelberg vanmiddag, om die zo lang mogelijk buiten de deur te houden. En dus de maatregelen van nu nog even door te zetten. Schelberg noemt maart een ‘cruciale maand’.

De vaccinatiewedstrijd, zoals Schelberg het typeerde, is volop gaande. De prikcapaciteit in de regio is fors verhoogd en zal begin april op een maximaal niveau zitten. Geldt dat voor het hele land, dan kunnen er rond die tijd twee miljoen mensen per week worden ingeënt. Probleem in onze regio is niet het aantal prikposten, maar het aantal vaccins. Volgens cijfers van de GGD wordt er maar een kwart van het aantal prikken gezet dat gezet kan worden - oorzaak: een tekort aan vaccin. Dat tekort wordt in de loop van deze maand aangevuld.

Aantal bijwerkingen en overlijdens heel gering

In heel Nederland zijn ruim een miljoen mensen gevaccineerd - er zijn zes-en-een-half duizend meldingen van bijwerkingen gedaan. Daarbij gaat het hoofdzakelijk om spierpijn, hoofdpijn en rillingen. Er zijn 87 overlijdens na vaccinatie gemeld; volgens de GGD ging dat in alle gevallen om ouderen met onderliggende problemen. In Enschede overleed een negentigjarige gezonde mevrouw na vaccinatie. Zij kreeg hoge koortsen en bezweek. Volgens de GGD treedt er vaker koorts op na vaccinatie en zijn ouderen daarbij extra kwetsbaar.

Gezondheid bepalende beleidsfactor

Het antwoord op de vraag of, wanneer en welke versoepelingen er komen - of niet - wordt gebaseerd op coronacijfers. Zoals die ook in dit artikel vermeld staan. Schelberg zei desgevraagd de indruk te hebben dat ook andere factoren - economische, sociale, mentale en sociologische gevolgen bijvoorbeeld - worden meegewogen in de landelijke besluitvorming. Maar, anders dan voor covid het geval is: die zijn niet becijferd.

Gezondheid is dus de bepalende factor in de beleidskeuzes - er is dan ook een pandemie gaande. Maar hoe langer die duurt, hoe zwaarder het belang van die andere effecten weegt. In dat opzicht is het perspectief op ‘terug naar normaal’ niet alleen heel prettig, maar ook steeds noodzakelijker.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.