Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Fietsen voor een douchebeurt: de Rijdende Badkamer langs basisscholen Enschede

Om kinderen bewust te maken van watergebruik en -besparing, heeft Stichting Pioneering De Rijdende Badkamer gemaakt. Deze douche op wielen gaat langs bij basisscholen om kinderen meer te leren over duurzaamheid. Door al fietsend het water in de badkamer te laten stromen, ervaren ze hoeveel energie er wordt verbruikt bij een lange douche.

Interactieve les

Stichting Pioneering maakte in samenwerking met Concordia en Techniekhuis Hengelo een les van ongeveer vijftien minuten. De ‘rijdende badkamer’ is onderdeel van het schoolprogramma van Energieloket. Joke Bults van Stichting Pioneering: “De kinderen leren wat het betekent om lang te douchen en welk verschil een andere douchekop maakt. Hoeveel scheelt dat in water en energie?” De schoolklassen vergelijken het water van de regendouche en de waterbesparende douche met elkaar. Het water uit deze douches wekken ze zelf op door te fietsen. Hierdoor ervaren ze hoeveel energie een douchebeurt kost.

Belang

Bults: “We moeten minder energie gebruiken in de wereld, omdat het maar beperkt is. Kinderen moeten dat nu alvast leren, zodat zij later als ze ouder zijn ook minder energie gaan gebruiken.”

““Ik ga zeker het tijdklokje gebruiken. Dat is goed voor het milieu, en daar wil ik graag bij helpen!””

Reacties kinderen

Op de vraag of de les leuk is, reageren de kinderen unaniem met “Ja!”. Ze zijn enthousiast over het fietsen en gefascineerd door de hoeveelheid water die hiermee wordt opgewekt. Na de buitenles wordt er met werkbladen en challenges nog aandacht besteed aan het onderwerp in de klas. Ook krijgen de kinderen een douchetimer mee naar huis. “Ik ga zeker het tijdklokje gebruiken. Dat is goed voor het milieu, en daar wil ik graag bij helpen!” aldus één van de enthousiastelingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.