Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Gasverbruik omlaag door optimaliseren verwarmingsinstallatie: Wie doet mee?

Waterzijdig inregelen heet het of Onderzoek radiator waterbalans. Zeker is dat een ingreep in de verwarmingsinstallatie door het beter inregelen van de radiatoren en de verwarmingsketel een forse besparing van het gasverbruik kan opleveren. Een groot onderzoek onder 750 huishoudens in Enschede moet uitwijzen hoe groot de besparing is. Er kunnen nog 240 mensen meedoen aan dat onderzoek.

Gratis deelname

Deelname aan het onderzoek is gratis. Deelnemers moeten wel toestemming geven om de verbruikgegevens te delen tijdens het onderzoek. “De gegevens worden geanonimiseerd. De data die we van alle deelnemers ophalen worden geanalyseerd, zodat we straks precies weten wat de effecten zijn van het optimaal inregelen van de verwarmingsinstallatie”, vertelt Noël Verberg van het Energieloket Enschede.

Fluitje van een cent

Normaalgesproken kost zo’n optimalisering van de verwarmingsinstallatie zo’n 500 euro. De installateur is er namelijk al gauw een halve dag mee bezig. Het Energieloket verricht het onderzoek in samenwerking met Stichting Pioneering, Saxion, installateurs, radiatorkranenleveranciers en woningcorporaties. De technici die de verwarmingsinstallatie onder handen nemen, hebben de beschikking over bijzondere meetapparatuur die het inregelen tot een fluitje van een cent maken. “Dat kunnen ze in zo’n twee uur”, aldus Verberg.

IMG 1057
Noël Verberg laat zien hoe de verwarmingselementen worden ingeregeld
Beeld: Stichting Pioneering

Verbruiksgegevens

Voorwaarde is ook de installatie van een verbruiksmonitor die de verbruiksgegevens verzameld en die uitgelezen kan worden. Inmiddels zijn er al ruim 500 huur- en koopwoningen waarvan de verwarmingsinstallatie wordt geoptimaliseerd. Een klein deel van de radiatoren worden voorzien van slimme radiatorkranen die toevoer van het warme water regelen. In alle andere huizen gaat de installateur met de radiatoren en de ketel aan het werk.

IMG 1099
Verbruiksmonitoren (huisbaasjes) en meetapparatuur om de verwarmingsinstallatie te optimaliseren zijn nodig om het onderzoek succesvol af te ronden.
Beeld: Stichting Pioneering

Besparing

Doel van de werkzaamheden is besparing van gas. De gemeente Enschede kreeg subsidie van het Rijk om de inwoners van Enschede op allerlei manier te helpen met energiebesparende maatregelen in hun huizen. Dat leidde tot het gratis beschikbaar stellen van onder andere isolatiematerialen, ledlampen en waterbesparende douchekoppen. Door corona kon het onderzoek naar het waterzijdig inregelen van de verwarmingsinstallatie -waarschijnlijk de meest efficiënte manier om het gasverbruik te verminderen- niet worden uitgevoerd.

Aanmelding

Dat werk wordt nu voortvarend aangepakt. Enschedeërs die mee willen doen kunnen zich aanmelden op de website energieloket.nl. Het inregelen van de installatie gebeurt in september, oktober, november en december. In januari en wellicht februari worden de verbruikscijfers verzameld en geanalyseerd. Uiteindelijk is het de bedoeling om alle huishoudens de kans te geven mee te doen. Daarvoor wordt een plan ontwikkeld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.