Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Enschede gaat seksuele intimidatie aanpakken met lokagenten, camera's en opvoeding

Strafbaar stellen van seksuele intimidatie helpt. “We kunnen het nu aanpakken”, zegt VVD-raadslid Rachel Denneboom. Seksueel getinte opmerkingen aan het adres van vrouwen kunnen nu nog worden weggezet als vrijheid van meningsuiting, maar dat kan straks in Enschede niet meer. “Dat we nu de norm stellen, is een overwinning.”

Unaniem

De gemeenteraad van Enschede besloot maandagavond seksuele intimidatie via de Algemene Plaatselijke Verordening strafbaar te stellen. Een motie van die strekking ingediend door VVD’er Malkis Jajan werd unaniem aangenomen.

Lokagenten

“We hebben live-camera’s in de stad die worden bekeken. Als iets gebeurt, kun je ingrijpen. Je kunt lokagenten inzetten. We kunnen boetes uitdelen, gebiedsverboden opleggen. Het zal allemaal helpen, maar dat is uitvoering. We zijn nu blij dat de motie is aangenomen”, aldus Denneboom.

Petitie

Het was Myrthe van der Houwen die vorig jaar de kat de bel aanbond. Zij gaf seksuele straatintimidatie een gezicht toen ze vorig jaar juni een petitie startte om dit wangedrag aan de kaak te stellen. Zij was het beu als een lustobject nageroepen te worden in de Enschedese binnenstad. De petitie werd tienduizenden keren ondertekend.

icon_main_info_white_glyph

Alkmaar gaf het voorbeeld

Alkmaar was de eerste gemeente die de straatintimidatie strafbaar stelde in de Algemeen Plaatselijke Verordening. In een memo aan de gemeenteraad definieerde burgemeester Emile Roemer het probleem: 'Straatintimidatie is het benaderen van personen door ongewenste seksueel of racistisch getinte uitlatingen of gedragingen. Denk daarbij aan naroepen, schelden, nastaren, blijven volgen, in het nauw drijven. Mensen die dit overkomt voelen zich hierdoor onveilig of bedreigd.'

Wow, wat fijn

Van der Houwen is opgetogen over de actie van de Enschedese gemeenteraad. “Wow, wat fijn. Wat me echt raakt is, dat er een jaar later echt iets mee wordt gedaan.” Ze meldt vervolgens dat het rustiger in de binnenstad is geworden. “Ik word bijna niet meer nageroepen.”

De studente vermoedt dat de rust ook wordt veroorzaakt door ingrijpen van de politie. “Die rolde een drugsbende uit Rotterdam op die dealde in de Noorderhagen. Sinds die gasten weg zijn, is het veel beter geworden op die plek.”

Lange adem

Een kwestie van heel lange adem zegt de Enschedese studente in 1Twente Vandaag over het einde van de intimidatie. Volgens haar gaat het om het opvoeden van volwassenen en kinderen. Netjes blijven naar anderen: daar moet je mee opgroeien. Ik heb er alle vertrouwen dat het goed gaat nu het strafbaar is.”

Opvoeding

VVD’er Rachel Denneboom denkt op dezelfde manier. Strafbaar stellen is een deel van de oplossing; voorlichting en opvoeding is het andere deel. “En dat generaties lang”, zegt Denneboom.

“De voorlichtingscampagnes lopen al. Ik ken meisjes die last hebben van seksuele intimidatie. Die doen al of dat heel normaal is dat je niet alleen over straat kunt. Belachelijk. Wat niet normaal is, moet je aanpakken.”

NOORDERHAGEN GOOGLE MAPS
Lees ook
Enschede gaat seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.