Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede gaat seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen

NOORDERHAGEN GOOGLE MAPS
In de Noorderhagen is vaak sprake van seksuele intimidatie
Beeld: Google Maps

Enschede gaat seksuele intimidatie strafbaar stellen. Dat is gisteren door de gemeenteraad besloten. Er wordt ook aan een meldpunt gewerkt, waar mensen die seksueel geïntimideerd worden zich kunnen melden.

Petitie

De hardere aanpak waarvoor veel gemeenteraadsleden pleiten is een direct gevolg van de actie van studente Myrthe van der Houwen (19) uit Enschede. Zij gaf seksuele straatintimidatie een gezicht toen ze vorig jaar juni een petitie startte om dit wangedrag aan de kaak te stellen. Zij was was het beu als een lustobject nageroepen te worden in de Enschedese binnenstad.

De petitie werd uiteindelijk tienduizenden keren ondertekend. Een jaar later is de overlast minder, maar weg is de straatintimidatie nog zeker niet.

461201 vanderhouwen
Lees ook
Myrthe (19) is het zat nageroepen te worden en start petitie tegen seksuele intimidatie in Enschede

Seksuele intimidatie

Dat blijkt ook uit de rondgang die we door de stad maakten. "Hey lekkerding", "schatje", "waar gaan die mooie benen naartoe". Jonge vrouwen die door het centrum van Enschede lopen, hebben nog steeds te kampen met seksuele intimidatie.

"Sinds het scooterverbod in het centrum, is de overlast wel een stuk minder", zegt een jonge vrouw die boodschappen doet aan de Noorderhagen. "Ik heb er nu minder last van, maar we hebben natuurlijk ook een jaar gehad waarin veel dicht zat door corona", reageert een ander.

Meldpunt

In probleemgebieden als de Noorderhagen en vlak achter de Oude Markt wordt door de politie en boa's al extra gecontroleerd. Maar er gebeurt meer. Enschede meldde zich aan bij het programma Veilige Steden, waarin geweld tegen vrouwen en meisjes op straat en tijdens het uitgaan wordt aangepakt. De stad krijgt daarvoor een subsidie van in totaal zestigduizend euro.

Enschede werkt tevens aan een meldpunt, waar mensen die seksueel geïntimideerd worden zich kunnen melden. Ook doet de gemeente mee aan de publiekscampagne 'Ben je oké?'. Die campagne is nu nog vooral gericht op het uitgaansleven, maar de gemeente wil de campagne breder trekken.

'Groot probleem'

"Seksuele intimidatie is een heel groot probleem in Enschede. Dat moet echt gesloopt worden, maar dat is nog niet helemaal gebeurd. Dus helemaal tevreden ben ik nog niet", zegt VVD-raadslid Malkis Jajan, terugblikkend op het afgelopen jaar.

“Seksuele intimidatie is een heel groot probleem in Enschede.”

Jajan diende gisteravond een voorstel in om seksuele intimidatie strafbaar te stellen, door de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) erop aan te passen. "Een landelijk verbod op seksuele intimidatie komt er waarschijnlijk pas in 2023", zegt Jajan, die aangeeft niet tot dan te willen wachten. Het voorstel werd met een meerderheid aangenomen, waardoor het gemeentebestuur van Enschede nu moet werken aan een verbod.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.