Verkeer
Stuur appje
Zoek

Motie in de Kamer ingediend om onafhankelijk onderzoek naar de Vuurwerkramp

Vuurwerkramp 2 Ernst Bergboer
De herdenking van de Vuurwerkramp in 2021 - er leven nog altijd tal van vragen
Beeld: Ernst Bergboer

Renske Leijten, lid van de SP-fractie in de Tweede Kamer, heeft maandag een motie ingediend waarin ze de Kamer vraagt in te stemmen met onafhankelijk onderzoek naar de Vuurwerkramp in Enschede. Dat, zo stelde ze in een toelichting, omdat de instituties die daarvoor normaal gesproken zijn aangewezen dat liever niet doen. Zij wees daarom op de onderzoeksrol van de Tweede Kamer zelf.

Aanleiding voor de motie is onder meer het lijvige rapport van onderzoeker Paul van Buitenen dat vorig jaar verscheen, op de dag af twintig jaar nadat de ramp plaatsvond. Leijten noemde dat rapport ‘lijvig’ en ‘zeer doorwrocht’ en stelde dat er desondanks niet veel mee is gedaan.

'Rapport Van Buitenen vraagt om onderzoek'

Reden dat de geëigende instanties - de Raad van State, de Ombudsman en het Openbaar Ministerie - voor een dergelijk onderzoek dat nooit hebben opgepakt, zo stelde Leijten, is dat zijzelf daar mogelijk object van zullen zijn. “Zij zeggen: ‘Wij doen dat liever niet’, motiveerde Leijten haar motie. “Ik zou het heel goed vinden als wij zouden zeggen: Dan pakken wij dat rapport op; het vraagt om serieus onafhankelijk onderzoek.”

“‘Het zou goed zijn als de Kamer nu zijn onderzoeksrol invult’”

1.400 pagina’s misstanden

Van Buitenen meldt in zijn rapport, dat zo’n 1.400 pagina’s telt, talloze misstanden in zowel de aanloop en bij het onderzoek naar als in de afwikkeling van de Vuurwerkramp. In de tekst van de motie pleit Leijten er dan ook voor om dat rapport te betrekken bij het voorgestelde onderzoek. “Om naar voren te krijgen wat daar nou speelt.”

Eerdere verzoeken gestrand of afgewezen

Het is niet voor het eerst dat het onderzoek van Van Buitenen in de Tweede Kamer op tafel komt. De vaste Kamercommissie van Justitie en Veiligheid oordeelde weliswaar dat het nader onderzocht moest worden, maar daar is tot op heden nog niets van gekomen. Eerder wees de Onderzoeksraad voor Veiligheid een verzoek om onderzoek af, destijds onder voorzitterschap van Hengeloër en voormalig topambtenaar Tjibbe Joustra.

Vuurwerkramp 3 Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Diezelfde Joustra vond twee jaar geleden dat de ramp te lang geleden plaatsvond om nog onderzocht te worden. Een standpunt dat door zijn opvolger Jeroen Dijsselbloem is overgenomen.

De motie van Leijten wordt volgende week in stemming gebracht.

459516 939874 Thumb Large
Lees ook
VIDEO | Rapport Vuurwerkramp Van Buitenen: 'Doofpot'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.