Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedees multitalent naar de finale van Kunstbende

Domien Verbeek (17) won afgelopen weekend de Overijsselse voorrondes van Kunstbende en staat in oktober in de landelijke finale. Hij won met ‘De halve man’, een fusie van poëzie, muziek en geanimeerd beeld.

Kunstbende is de belangrijkste landelijke wedstrijd voor jonge, creatieve makers. Ieder jaar vinden er provinciale voorrondes plaats in acht categorieën. De winnaars gaan naar de landelijke finale, waar onder meer masterclasses, studiotijd, coaching en optredens te winnen zijn. Alles in het teken van verdere talentontwikkeling. Verbeek won in de categorie Taal.

Gevraagd

Verbeek’s deelname was op uitnodiging. “Een week voor de voorrondes hadden ze nog maar twee deelnemers in de categorie Taal”, vertelt de net geslaagde vwo’er in 1Twente Vandaag. “Ze vroegen of ik mee wilde doen.” Vorig jaar werd Verbeek met een vriend derde in de finale in de categorie Film. Hij schreef toen de teksten. Verbeek had wel tijd en zei ‘ja’.

icon_main_info_white_glyph

Kunstebende-winnaars

Eerdere winnaars van Kunstbende waren onder meer Trijntje Oosterhuis, Room Eleven, Claudia de Breij, Abdelkader Benali, Sanne Vogel, Egbert Jan Weeber, Martin Garrix en Duncan Laurence.

Charlie Chaplin

Het zijn geen gebruikelijke metaforen en beelden die Verbeek in zijn ‘De halve man’ gebruikt. Niet voor een in 2004 geboren millennial, in elk geval. Het werk begint met een fragment van de afsluitende speech uit The Great Dictator, Charlie Chaplin’s meesterwerk uit 1940. Chaplin speelt daarin een dubbelrol: die van Hitler, Hynkel in de film, en een arme Joodse kapper. Die ‘final speech’ is een onvergetelijke monoloog van dat kappertje over vrijheid en broederschap. Een feilloze analyse van de werkelijkheid van dat moment, waarin een dictator de wereld in brand zou steken.

Een terugkerende klok en het dwingende tikken van de tijd doen denken aan Modern Times, waarin Chaplin de worsteling van de mens met de geïndustrialiseerde wereld op de hak neemt.

De halve man

‘De halve man’ is opgebouwd uit twee gedichten. “In het eerste kijk ik naar mezelf, in het tweede naar anderen. Dat gaat over hoogmoed: hoe mensen heel groot over zichzelf kunnen denken, maar anderen hen als klein zien. Dan komt de val.” Bij de voorrondes werd alleen de video getoond, in de finale moet Verbeek voordragen. “Dat ga ik nog heel spannend vinden.”

Domien Verbeek Ernst Bergboer
Domien Verbeek staat in de finale van Kunstbende
Beeld: Ernst Bergboer

‘De halve man’ is nauwelijks in een hokje te plaatsen. Het tekent Verbeek. “Ik doe wat ik vet vind. Ik bedenk iets en dan maak ik het.”

Na de vakantie vertrekt Verbeek naar Utrecht voor een studie filosofie. Daarnaast wil hij lessen volgen op het conservatorium; hij speelt al jaren klassiek piano.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.