Verkeer
Stuur appje
Zoek

'Vriendschapsdans' brengt Iris en Mees naar landelijke finale Kunstbende

Iris Wilms uit Hengelo en Mees Broekhuizen uit Haaksbergen dansen al jaren samen. Dat betaalt zich nu uit met een plek in de finale van de Kunstbende eind juni in Amsterdam. Die finaleplek behaalden ze afgelopen zaterdag tijdens de provinciale voorronde in het Zwolse Hedon. Van de 18 Overijsselse acts kregen zij de meeste punten van de jury.

'Wat wil de jury zien?'

"Hoe blij we hiermee zijn op een schaal van 0 tot 10?" De twee kijken elkaar aan en Mees zegt dan luidkeels: "11!" Hij legt uit hoe hij bij die score komt: "Kijk, van onszelf weten we wel wat we kunnen. We dansen namelijk al jaren samen. De grote vraag is: wat wil de jury zien en hoe goed is de rest?" Nou, kennelijk wilde de jury dít zien en was de rest net ietsje minder dan deze twee op elkaar 'ingedanste' leden van X-Dance.

Prijswinnaars Kunstbende Overijssel 2022 FOTO Robert Westera
Lees ook
Drie Twentse winnaars Kunstbende Overijssel mogen naar landelijke finale

Finding a way

Op deze Hengelose dansschool leerden Iris en Mees elkaar zo'n zes jaar geleden kennen. Sindsdien dansen ze dansen samen. Dat wil zeggen: in hetzelfde gezelschap. De performance die ze afgelopen zaterdag bij de Overijsselse voorronde van de Kunstbende lieten zien was andere koek: dit is hun eerste dans als duo. De titel: Finding a way.

Mees legt uit waar deze naam op slaat: "Dit is het verhaal over het proces van ons dansen als duo. We hadden voorheen nooit echt fysiek contact. In dit stuk laten we letterlijk zien dat we als dansers steeds closer worden: in het begin draaien we om elkaar heen, maar later zoeken we elkaar steeds meer op."

icon_main_info_white_glyph

Kunstbende

Zaterdag 26 maart vond de Overijsselse finale van de Kunstbende plaats in Poppodium Hedon te Zwolle. De jury heeft 62 acts met ruim 120 jongeren tussen de 13 en 18 jaar bekeken en beoordeeld. Acht gaan er door naar de landelijke finale op 26 juni in Amsterdam, waaronder Mees en Iris.

Vriendschapsband

Iris Wilms (18) zit in het derde en laatste jaar van de dansopleiding aan de mbo-instelling Rijn IJssel in Arnhem en Mees Broekhuizen (17) is net een half jaartje bezig op dezelfde school. Iris doet de richting Show Allround en Mees doet de richting Urban. Hun klik op dansgebied heeft echter lak aan hokjes, vertelt Iris: "Ik doe dan wel een allround-opleiding, maar ben wel een 'urban-persoon'. En omdat ik Mees al zolang ken, dansen we heel makkelijk samen." Mees: "Juist nu we op dezelfde school zitten, wordt onze band nog sterker. Dat zie je in 'Finding a way': we uiten onze vriendschapsband door te dansen."

Bekijk hieronder de volledige uitvoering van Finding a way en de bekendmaking van de prijzen!

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.