Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschedese scholieren staan in de finale van Kunstbende met ‘De Realist’, een ultrakorte surrealistisch-absurdistische film

Jonas Roele (18) en Micha Verbeek (17) stonden zondagavond op het hoogste podium van de voorronden van Kunstbende, dè talentenwedstrijd in Nederland voor jonge podiumkunstenaars. Op 29 juni staan zij met hun film ‘De Realist’ in De Melkweg in Amsterdam voor de finale.

Kunstbende is meer dan een wedstrijd; de organisatie biedt aanstormende cultuurmakers een platform, maar wil ook begeleiden en inspireren. De talentenwedstrijd kent negen disciplines: content creator, dans, dj, expo, fashion, muziek, taal, theater en film. Wie bij de voorronden op een van de eerste drie plaatsen eindigt, krijgt een coachingstraject aangeboden. De finalisten wacht een serieus landelijk podium.

‘Ik denk dat we een goeie kans maken’

Jonas en Micha lopen vlak voor aanvang van de prijsuitreiking de lobby van Hedon binnen. De Zwolse poptempel is even het episch centrum van de Overijsselse scene van jonge makers. ‘De Realist’ leek het goed te doen, vanmiddag. “Vorig jaar hebben we ook een film gemaakt, maar toen hebben we het podium niet gehaald”, zegt Micha. Jonas vult aan. “Maar dit jaar hebben we veel verbeterd en ik dank dat we een goeie kans maken.”

Een adequate inschatting, blijkt een half uur later. De waardering van de jury (onder voorzitterschap van Concordia-filmprogrammeur Mark Drenth) liegt er niet om: Een film vol bravoure die bewuste keuzes maakt over het thema bewustzijn, uitgevoerd op een technisch hoog niveau. Micha en Jonas hebben de feedback van de jury van vorig jaar ter harte genomen.

‘Ik ben niet echt’

‘De Realist’ is een surrealistische, absurdistische verfilming van ‘derealisatie’, dat is: een staat van zijn waarbij je jezelf en je omgeving als niet echt ervaart. Een beetje zoals in een droom waarbij je naar jezelf kijkt. ‘Ik ben niet echt, ik ben een pop’, is een van de frasen uit het gedicht dat de beelden ondersteunt. De tekst is van de hand van Domien Verbeek, de oudere broer van Micha, die een jaar of wat geleden eveneens de Overijsselse voorronden won (in de categorie ‘taal’).

Lees verder onder de afbeelding.


Jonas Roele Micha Verbeek Kunstbende
Micha Verbeek en Jonas Roele (JoMi) wonnen zondag de Overijsselse voorronde van Kunstbende in de categorie film. Eind juni staan zij in de landelijke finale.
Beeld: Ernst Bergboer

Het concept voor ‘De Realist’ en de montage zijn van Micha, licht en kostuums komen uit Jonas’ koker. Muziek, uitwerking en het camerawerk waren een gezamenlijke klus.

Koers: filmacademie

Beide Enschedeërs hebben de smaak te pakken. “We gaan door!” zeggen ze in 1Twente Vandaag. Jonas doet dit jaar eindexamen, Micha moet nog een jaar. Het idee: Jonas neemt een tussenjaar en dan gezamenlijk naar de Filmacademie. “Nog een hoop mooie films maken en dan aanmelden. Met een goed portfolio.”

Maar eerst, met coaching van een filmmaker naar keuze (als die wil en kan) en wat kleine aanpassingen aan ‘De Realist’, wacht de landelijke finale. Winnen zij die, dan volgt vertoning op het Nederlands Film Festival in september.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.