Verkeer
Weer
Zoek

Film over wederopbouw van Horstlanden Veldkamp: het verhaal van talloze Nederlandse wijken

Patrick Drijver en Peter van Roosmalen maakten een film over de wederopbouw van Horstlanden Veldkamp. Herinneringen van wijkbewoners en oude beelden vormen de ingrediënten voor een verhaal dat typisch is voor talloze woonwijken in het na-oorlogse Nederland.

Het is 22 februari 1944. Geallieerde vliegtuigen laten bij vergissing een bommenregen vallen op Enschede. Duizend brandbommen en vijf brisantbommen leggen Horstlanden Veldkamp in de as. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Pathmos, eveneens zwaar getroffen, werd Horstlanden Veldkamp niet in de oude staat hersteld, maar helemaal opnieuw ingericht.

Exemplarisch voor de jaren 50

Horstlanden Veldkamp was de eerste wederopbouwwijk van Enschede. Zo ontstond er een stukje stad dat moeiteloos model kan staan voor alles waar je aan denkt als het over de jaren 50 van de vorige eeuw gaat. Eensgezinswoningen met een tuintje, buurtwinkeltjes in alle soorten en maten, uitgebaat door middenstanders uit iedere zuil.

Patrick Drijver Ernst Bergboer
Patrick Drijver, kwam in de 80'er jaren, na een studie aan de AKI, wonen in Horstlanden Veldkamp
Beeld: Ernst Bergboer

Dat gold ook voor scholen, kerken, fanfares en verenigings- en clubgebouwen. Fabrieken en bedrijven stonden in de onmiddellijke nabijheid omdat vrijwel alle werknemers er nog fietsend of lopend naartoe gingen.

Zoekt u een prima passende bh
Praat met Betsie en het komt voor elkaar
Maar voor overhemden is beslist
Herman Scheele de specialist

advertentie van fourniturenzaak Elja, het latere R&B

Geschiedenis op straat

De film van Drijver en Van Roosmalen legt het allemaal vast. Als de camera met mensen die er opgroeiden door de straten gaat, komen de herinneringen als vanzelf. “Daar zat de paardenslager, daar de fotograaf, even verderop de buurtwinkel en de bakker.” Nog altijd zie je in de overmaatse raampartijen de oude winkelruiten. Wie goed kijkt, leest in de gevels de geschiedenis.

Peter van Roosmalen Ernst Bergboer
Peter van Roosmalen groeide op in Horstlanden Veldkamp
Beeld: Ernst Bergboer

‘Verhalen over de Wederopbouw van Horstlanden Veldkamp’ is op zondagmiddag 24 oktober nog te zien in Concordia.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.