Verkeer
Stuur appje
Zoek
Nieuws
Enschede

Partij voor de Dieren doet mee aan lokale verkiezingen in Enschede, 50PLUS zoekt kandidaten

Partijvoorde Dieren Facebook profielfoto
De werkgroep van de Partij voor de Dieren bestaat al enige jaren en voerde ook campagne voor de landelijke verkiezingen. Rechts fractieleider in de Tweede Kamer Esther Ouwehand.
Beeld: Facebookpagina Partij voor de Dieren Enschede

De gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 beloven nu al bijzonder te worden in Enschede. Minstens twee landelijke partijen doen voor het eerst mee aan de lokale verkiezingen, waaronder Partij voor de Dieren.

De 'dierenpartij' heeft al geruime tijd een lokale werkgroep in Enschede. Bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 lukte het echter nog niet om een kieslijst samen te stellen. Maar voor de aankomende verkiezingen is dat wel gelukt, heeft de partij officieel bekend gemaakt.

Zestien kandidaten

Officieel moet het partijcongres in november nog een oordeel vellen over de deelname van Partij voor de Dieren (PvdD) in Enschede. Maar het lijkt niet mis te kunnen gaan. "We hebben al zestien kandidaten. Dat moet genoeg zijn", zegt beoogd lijsttrekker Judith Hofte. Ze heeft er zin in. "Onze werkgroep in Enschede bestaat al sinds 2015, maar het is vier jaar geleden niet gelukt om mee te doen aan de verkiezingen."

'Scherper op biodiversiteit'

Naast Partij voor de Dieren is het ook van de pro-Europese partij Volt bekend dat zij meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede. Twee concurrenten dus voor GroenLinks, D66 of andere partijen aan de linkerkant van het politieke spectrum. Volgens Hofte is het tijd dat de 'klimaatcrisis en biodiversiteit' een geluid krijgen. "Dat geluid zou ook in de raadzaal te horen moeten zijn."

Volgens haar kan PvdD ook op lokaal niveau het verschil maken ten opzichte van bijvoorbeeld GroenLinks. "De Partij voor de Dieren zit toch wat scherper in deze discussies, de andere partijen laten dat in de praktijk liggen."

50PLUS is nog op zoek

Met Partij voor de Dieren en Volt zijn er dus minstens twee nieuwkomers bij de gemeenteraadsverkiezingen in Enschede. Maar daar zouden er zomaar nog een paar bij kunnen komen. Op de website van de provinciale afdeling meldt 50PLUS dat de partij op zoek is naar kandidaat-raadsleden in Enschede en Deventer. In Hardenberg zetelt de ouderenpartij al in de gemeenteraad.

Aan de rechterkant van het politieke spectrum is er nog weinig bekend over eventuele nieuwe deelnemers. Van Forum voor Democratie is bekend dat de partij graag in zoveel mogelijk gemeenten wil meedoen, JA21 doet alleen in Amsterdam mee en BVNL (Wybren van Haga) is zich nog aan het beraden op deelname aan lokale verkiezingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.