Verkeer
Stuur appje
Zoek

Fractieleider DENK Enschede stopt als raadslid: 'Weinig steun ervaren tijdens burn-out'

Enes Sariakçe 2 Ernst Bergboer
Enes Sariakçe, fractieleider DENK Enschede
Beeld: Ernst Bergboer

Enes Sariakçe van eenmansfractie DENK Enschede stopt na de verkiezingen op 16 maart 2022 als gemeenteraadslid. Als een van de belangrijkste motivaties om te stoppen noemt Sariakçe dat het werk als raadslid hem naast zijn reguliere baan zwaar valt. Dat kwam hem onlangs te staan op klachten van overspannenheid, waardoor hij enige tijd uit de roulatie was.

Afgelopen zomer kondigde Sariakçe na ruim vier maanden ziekteverlof zijn terugkeer in de gemeenteraad aan, maar dat bleek dus voor korte duur. "Nagenoeg vier jaar heb ik mij met ziel en zaligheid ingezet voor de mini-samenleving die Enschede heet", aldus de Enschedeër in een verklaring. "Helaas ben ik tot de conclusie gekomen dat door een aantal factoren ik een stapje terug ga doen als lokaal politicus."

Eerste DENK-raadslid in Enschede

Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, waarbij DENK bij de eerste poging direct een zetel in het Enschedese stadhuis bemachtigde, werd lijsttrekker Sariakçe geïnstalleerd als raadslid. Dat bleek naar eigen zeggen een pittige taak. "Anders dan landelijke volksvertegenwoordigers doen gemeenteraadsleden hun volksvertegenwoordiging in de regel naast hun reguliere baan. Die combinatie bleek voor mij lastig te plaatsen in de beschikbare tijd. Niet alleen omdat de dag maar 24 uur heeft, maar ook omdat de uitdagingen waar onze stad en land voor staan eigenlijk meer dan 24 uur aan beschikbare tijd vergen."

Overspannen

Om en nabij april dit jaar werd Sariakçe geconfronteerd met 'de eerste symptomen van een naderende burn-out'. Hij besloot direct actie te ondernemen en tijdelijk een stapje terug te doen. Het 26-jarige raadslid had na zijn terugkeer graag verder gewild als lijsttrekker op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022, maar ondervond daarin naar eigen zeggen te weinig steun. "Niet bij mijn directe collega's en ook niet bij het landelijk bestuur", aldus Sariakçe. "Een burn-out is kennelijk nog een niet al te bekend fenomeen onder velen, en bij de vereniging waar mijn rol onder valt bleek dat niet anders."

“Ik hoop dat een volgende volksvertegenwoordiger die met dezelfde klachten komt te zitten, warme steun ontvangt in plaats van hoon. En niet wordt geridiculiseerd”

De vertrekkende DENK-politicus gaat verder als zelfstandig ondernemer, maar laat nog wel een boodschap achter voor collega-politici. "Ik hoop dat een volgende volksvertegenwoordiger die met dezelfde klachten komt te zitten, warme steun ontvangt in plaats van hoon. En niet wordt geridiculiseerd."

Ook zegt Enes Sariakçe te hopen dat er lokaal meer ruimte komt voor gesprekken over waar volksvertegenwoordigers mee kampen. "Niet een labyrint met achter elke draai een besteklade. Maar een gesprek over wat volksvertegenwoordigers nodig hebben om hun functie adequaat te kunnen uitvoeren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.