Verkeer
Stuur appje
Zoek

Twents Kwartearken: een klöasken biej de koffie

Het woord van de week is klöasken. Onze bliksemsnelle rondvraag naar de betekenis laat zien dat de meeste voorbijgangers het koekje herkennen. Andere woorden die Juf Adrie tevoorschijn tovert zijn: proonkweark, keunstken en hoondgeleuf. Dat laatste woord komt overigens uit Haaksbergen. Wil je de betekenis weten kijk dan naar het Twents Kwartearken aflevering 60.

De Twentse Holborncomputer

Een ander onderdeel van de Twentse geschiedenis is de Holborncomputer die pronkt in het depot van de Museumfabriek. De naam zegt het al: ‘Born in Holland’ of liever in Hengelo. Twee werknemers van Hollands Signaal bedachten in 1979 een plan om een computer te maken met een eigen besturingssyteem. Vormgever Henk Vos tekende het futuristische ontwerp.

Het Twentse Silicon Valley

Dat idee paste prima in de plannen van de provincie Overijssel en de gemeente Enschede om een soort Twentse Silicon Valley op te bouwen. De bedenkers kregen geld van de provincie om hun Holborn te ontwikkelen en Enschede doneerde 1,6 miljoen euro om in een gebouw op de Campus de computer te produceren.

Failliet

De computerbouwers voerden hun plan ook daadwerkelijk uit en bouwden het apparaat dat specifiek bedoeld was voor opticiens en juweliers. De gedachte was destijds om die beroepsgroepen te helpen met een boekhoudprogramma. De pret duurde maar kort: in 1983 ging de fabriek failliet. In die vier jaar werden precies 150 Holborns gebouwd en die zijn nu dus verzamelaarsitems.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.