Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kan Energiebus het sentiment nog keren in Hengelose wijk De Nijverheid?

Het project Nijverheid Aardgasvrij ging drie jaar geleden van start, maar nog altijd is hét alternatief voor aardgas in De Nijverheid en 't Genseler niet gepresenteerd. Wethouder Claudio Bruggink steekt niet onder stoelen of banken dat de gemeente een sterke voorkeur voor aansluiting op het warmtenet. Met de zogeheten 'Energiebus' trekt Bruggink de wijk in om vragen te beantwoorden en zorgen weg te nemen.

Energiebus

Toen het project drie jaar geleden werd gestart, was het de bedoeling dat er eind 2021 een alternatief voor aardgas op tafel moest liggen. Dat is er nog niet. Er is veel contact geweest met de bewonersorganisaties (BewonersOverleg De Nijverheid en Wijkcomité 't Genseler), maar met inwoners juist minder. “Door corona hebben we niet veel direct contact kunnen hebben met de inwoners. Via deze weg willen we graag weer in gesprek komen”, zegt de wethouder.

De bus is in januari en februari op verschillende plekken in 't Genseler en De Nijverheid te vinden. Ook kunnen mensen met vragen iedere maandagochtend terecht in het inloophuis aan het Wilderinksplein 6. Hier hoopt de gemeente de bedenkingen omtrent het warmtenet weg te nemen, want lang niet iedereen zit te wachten op aansluiting op het warmtenet.

Gasplannen wijken
Lees ook
Uitstel 'van het gas af plan' Enschede na onrust over stijgende tarieven warmtenet

Geld van het Rijk

Hengelo ziet in het warmtenet een goed alternatief voor Nijverheid en Genseler, maar neemt nog geen definitief besluit: “Waarom niet? Er is nog weinig bekend over de steun die wij vanuit Het Rijk krijgen”, zegt Bruggink. "En die financiële steun vanuit Den Haag is hard nodig; de ruim vier miljoen euro die Hengelo nu te besteden heeft, is niet genoeg om de wijk volledig gasloos te krijgen."

icon_main_info_white_glyph

Nijverheid Aardgasvrij

In 2019 presenteerde het toenmalige kabinet het nationale Klimaatakkoord. Hierin werd bekend dat Nederland in 2050 van het aardgas af moet. Een immense klus. Het Rijk kwam met het Programma Aardgasvrije Wijken, een verzameling van inmiddels vijftig Nederlandse wijken die als eerste van het aardgas af gaan. De wijken dienen als proeftuin. In Hengelo zijn dit De Nijverheid en 't Genseler.

Geen definitieve keuze

Alhoewel er nog geen definitieve keuze is gemaakt voor een alternatief, heeft de gemeente de voorkeur voor het warmtenet. De huizen worden dan verwarmd met restwarmte van afvalverbrander Twence en Nobian, voorheen Akzo Nobel. In een groot deel van de zuidelijke wijken zijn woningen al aangesloten op het warmtenet en ook in Enschede zijn veel woningen al aangesloten. Toch is er veel te doen om het warmtenet.

DSCF2629
Lees ook
Draagvlak stadsverwarming wordt uitgehold door enorme prijsstijging

Ennatuurlijk

Warmtenet-exploitant Ennatuurlijk heeft de prijzen van het warmtenet flink verhoogd. De prijs is nu nog gekoppeld aan de aardgasprijs, om te voorkomen dat leveranciers met exorbitante prijzen zouden komen. Door ‘directe en indirecte kosten’ zegt het bedrijf genoodzaakt te zijn de prijzen te verhogen. Dat betekent voor een gemiddeld huishouden dat de energieprijs is verdubbeld. In Enschede zorgt dit voor allerlei problemen: mensen weten niet hoe ze de rekening straks moeten betalen.

'Haalbaar en betaalbaar'

“Ik had het ook graag anders gezien”, zegt Bruggink. “Dat de prijsverhoging sterk is, kan ik niet ontkennen, maar als je kijkt naar de prijsverhoging van het gas is het een stuk minder.” Hij hoopt dan ook met zijn Energiebus de onrust bij de bewoners weg te nemen. “Voor het warmtenet gaan we voor haalbaar en betaalbaar, maar daar hebben we Den Haag bij nodig. Ik verwacht dan ook een helder antwoord van de nieuwe klimaatminister.”

Isolatie

Tot die tijd gaat de gemeente inzetten op verduurzaming van woningen. Niet alleen in De Nijverheid en 't Genseler, maar in heel Hengelo. “We komen met een programma om huizen te verduurzamen. Ook zijn er al veel landelijke regelingen om isoleren te stimuleren. Het zijn niet alleen de grote ingrepen, maar ook bijvoorbeeld kleinere dingen zoals het aanbrengen van tochtstrips en radiatorfolie."

BON wil hybride warmtepomp

Bewonersoverleg De Nijverheid (BON) zei al eerder tegen 1Twente géén voorstander te zijn van het warmtenet. De BON ziet meer in een hybride waterpompsysteem. Dit is een combinatie van een cv-ketel (op aardgas) en een (gasloos) luchtwarmtesysteem. Volgens de bewonersorganisatie is dit goedkoper dan het warmtenet. Keerzijde is dat de cv-ketel in 2030 alsnog vervangen moet worden, omdat er dan geen aardgas meer beschikbaar is.

Energiebus hengelo arjenwaanders 1
De bus toert in januari en februari door t’ Genseler en De Nijverheid
Beeld: Arjen Waanders
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.