Verkeer
Stuur appje
Zoek

Laatste lijsttrekkers in Enschede bekend: nooit deden zo veel partijen mee aan de verkiezingen

Morgan Brejaart Ernst Bergboer
Morgan Brejaart is lijsttrekker bij Forum voor Democratie in Enschede
Beeld: Ernst Bergboer

De politieke versplintering in Enschede zet zich door. Nog nooit maakten zo veel partijen kans op zetels in de gemeenteraad. Liefst achttien politieke partijen hebben zich - met goedkeuring - voor de gemeenteraadsverkiezingen op 14, 15 en 16 maart ingeschreven. Daarmee wordt het vorige record (14 deelnemers in 2018) ruim overschreden.

Vrijdagochtend is de deadline verstreken voor het aanmelden van alle kieslijsten. Nieuwe lokale partijen hebben zich eind december al moeten registreren. Landelijke partijen hebben ook tot vrijdag de tijd gehad. Opvallend is dat er in Enschede maar liefst zeven nieuwe partijen meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Blanco lijsten

De drie nieuwe landelijke partijen op het stembiljet in Enschede zijn Partij voor de Dieren, Volt en Forum voor Democratie. Bij de lokale partijen gaat het om LINK en Verbindend Enschede. Daarnaast hebben zich op de valreep ook twee 'blanco lijsten' aangemeld voor de verkiezingen.

Bij een blanco lijst gaat het om kandidaten die hun politieke beweging niet (voor eind december) officieel hebben geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Als voor eind januari dertig steunverklaringen worden ingediend, mag iemand als naamloze lijst meedoen.

Brejaart lijsttrekker FvD

Tot nu toe hulde Forum voor Democratie zich nog in stilzwijgen over de kieslijst of het lokale verkiezingsprogramma. Maar met het bekendmaken van alle kieslijsten, is het nu ook duidelijk wie zich namens FvD kandidaat stellen voor de gemeenteraad.

De lijsttrekker van Forum is al een bekende naam in de Enschedese politiek. Het gaat om Morgan Brejaart, die de afgelopen jaren steunfractielid was bij Democratisch Platform Enschede. Daar stapte hij in december op, uit onvrede met de koers. DPE heeft immers gekozen voor de lijn van BVNL van ex-FvD'er Wybren van Haga.

Enquete screenshot 2022 01 31 204002 thca
Lees ook
Praat mee: wat zijn de belangrijkste thema's bij de verkiezingen in Enschede?

In een verder verleden was Morgan Brejaart lid van Burgerbelangen Enschede en was hij het gezicht van de Werkgroep Kuipersdijk, die zich afzette tegen de komst van de nieuwe moskee op Het Spaansland.

Forum voor Democratie heeft een kieslijst met tien kandidaten ingediend, onder wie verrassend genoeg geen enkele vrouw. Andere bekende namen in de top vijf achter Brejaart zijn Remo Nijenhuis (eigenaar Cannatheek in Enschede), Andreas Bakir (FvD-Statenlid en medewerker van de Tweede Kamerfractie).

Ahmet Yilmaz doet een gooi

In Enschede doen twee partijloze kandidaten mee. Een daarvan is Jan ten Wolde (Lijst 12). Ten Wolde is nieuwe op het lokale politieke podium. De Enschedeër sprak onlangs als inspreker bij een commissievergadering vernietigende woorden over de 'menselijke maat' in het sociale beleid van de gemeente. Zijn politieke stroming, schrijft hij op zijn website, komt het dichtst in de buurt van de Partij voor de Dieren en Bij1. Ten Wolde is de enige kandidaat op zijn lijst.

De andere partijloze kandidaat heet Ahmet Yilmaz (Lijst 16). Met vijf kandidaten hoopt Yilmaz een zetel binnen te halen. De Enschedeër zat eerder in de gemeenteraad voor de SP en kwam vorig jaar weer in het nieuws, omdat hij zichzelf kandidaat stelde voor het burgemeesterschap.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.