Verkeer
Weer
Zoek
Nieuws
Hengelo

Hengelo kleurt blauw-geel en beiaardier strooit Oekraïense folklore uit over binnenstad

Oekraine klederdracht folklore pixabay
Dit weekend staan de gemeente en verschillende andere betrokken partijen stil bij de ellende in Oekraïne.
Beeld: Via Pixabay

De Oekraïnse vlag wordt gehesen, de stad wordt blauw-geel verlicht en stadsbeiaardier Roels Smit speelt Oekraïense folklore op het carillon in de stadhuistoren. Dit weekend staan de gemeente en verschillende andere betrokken partijen stil bij de ellende in Oekraïne. Iedereen is welkom om zich bij deze initiatieven aan te sluiten.

Oekraïense gemeenschap

Hengelo en omgeving kent een grote Oekraïense gemeenschap. Daarom heeft de gemeente gemeend haar steun uit te moeten spreken aan deze zwaar getroffen mensen. Dit gebeurt niet alleen in woord, maar ook in gebaar en met muziek.

436126 roesalka park cvdw
Lees ook
Gemeente spreekt steun uit voor Oekraïne en Oekraïense gemeenschap in Hengelo

Vlag

Op vrijdag 25 februari wordt om 19.00 uur voor het stadhuis de Oekraïnse vlag gehesen door burgemeester Sander Schelberg en Johan Boonstra. Boonstra is de voorzitter van Roesalka en hij is getrouwd met een Oekraïnse. Ook gaat dan de verlichting in de Hengelose binnenstad op blauw-geel.

icon_main_info_white_glyph

Immigranten

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Oekraïense immigranten naar Nederland, waarvan ook een deel naar Hengelo. Vier van hen richtten in 1955 de Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka op. Roesalka wil met zang en dans bijdragen aan het behoud van de Oekraïense cultuur.

Stiltekring

Zaterdag wordt vanaf 11.00 uur door meerdere partijen gezamenlijk een zogeheten 'stiltekring' verzorgd op het evenementenplein voor het stadhuis. In een grote kring staan de deelnemers hierbij in stilte naast elkaar om hun steun te tonen aan de Oekraïense gemeenschap. Ook wordt er een krans gelegd bij het vrijheidsmonument.

Woensdag 2 maart van 12.30 tot 12.45 uur speelt stadsbeiaardier Roel Smit Oekraïense folklore op het carillon. Vrijdag 25 februari deed de Enschedese stadsbeiaardier Esther Schopman al iets soortgelijks in de textielstad. Zie onder:

Still 3
Lees ook
StadsCarillon in Enschede speelt voor Oekraïne
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.